Speciale Kunstroute Zijpe “toer” tijdens de opening van de Kunstroute Zijpe 2011!!

Op zondag 10 juli gaat de Kunstroute Zijpe 2011 van start, welke t/m 28 augustus te bezichtigen is. Het startsein voor dit jaarlijkse kunstevenement in de gemeente Zijpe wordt gegeven door mevrouw M.G. Dekker, Burgemeester van de gemeente Zijpe. Tijdens de opening zal de Burgemeester de route symbolisch openen, waarna genodigden een Kunstroute Zijpe toer zullen gaan maken. Tijdens deze toer zullen twee van de zes in 2011 exposerende kunstenaars, bij een aantal kunstwerken en de projecten van de Kunstroute Zijpe 2011, een toelichting geven.

DE KUNSTROUTE ZIJPE TOER
De Kunstroute Zijpe 2011 toer zal starten in de kerk in Oudesluis, waar twee kunstenaars die daar exposeren, hun werken zullen toelichten. Vervolgens worden de genodigden vervoerd langs een aantal werken die opgenomen zijn in de buitenexpositie en de overige binnenexposities in de kerken in de gemeente Zijpe. De toer gaat ook langs de Herboren Toren in Burgerbrug, waar kunstwerken te bezichtigen zijn van amateurkunstenaars.
Bij de Grote Sloot 137 wordt een korte stop gemaakt. Hier zijn kunstwerken te zien van studenten van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en van amateurkunstenaars die hebben deelgenomen aan het amateurkunstproject. Tijdens het amateurkunstproject, maken de amateurkunstenaars op locatie, onder begeleiding van professionele kunstenaars, een eigen kunstwerk. Op 10 juli wordt de laatste hand gelegd aan de kunstwerken. Het gehele maakproces is te volgen. Willem Bakkum nodigt geïnteresseerden uit om een onderdeel van een kunstwerk te maken, genaamd “de Dans”. De toer eindigt bij het scholenproject. Hier zijn kunstwerken te zien, gemaakt door de leerlingen van zeven basisscholen uit de gemeente Zijpe. De leerlingen zijn door professionele kunstenaars geïnspireerd kunstwerken te maken, waarin de passies van de kinderen verwerkt zijn. De gemaakte kunstwerken vormen samen een theatrale fantasiewereld en zijn te bezichtigen bij de Grote Sloot 479 te Oudesluis.

Diepgang tijdens de Kunstroute Zijpe 2011
De Kunstroute Zijpe 2011 staat in het teken van “Kunst ontmoet Kunst - Passie in Beeld”. De Stichting Kunstroute Zijpe heeft zes professionele kunstenaars aangetrokken die invulling geven aan de buitenexpositie en binnenexposities van de Kunstroute Zijpe en aan de diverse projecten die gericht zijn op amateurkunstenaars en leerlingen van het basisonderwijs. De bezoeker krijgt hierdoor inzicht in het werk en de werkwijze van de kunstenaars. De kunstenaars zijn: Willem Bakkum, Imke Beek, Karin Dekker, Ed van Dijk, Marco Goldenbeld en Henk Rusman. Elke week staat één van deze kunstenaars centraal, onder andere in de media. De betreffende kunstenaar zal op de zondag aansluitend aan die week aanwezig zijn op een locatie van de Kunstroute Zijpe om een lezing te geven over zijn/haar werk, toelichting te geven en eventuele vragen van bezoekers te beantwoorden en feedback te geven aan de amateurkunstenaars die exposeren in de Herboren Toren in Burgerbrug. Informatie en het schema zijn te vinden via: www.kunstroutezijpe.nl.

Optredens en impressies
Op verschillende locaties, tussen de kunstwerken die zowel in de kerken als in het landschap te zien zijn, vinden diverse optredens en impressies plaats, waaronder zang, popmuziek en theater. Voor het programma zie: www.kunstroutezijpe.nl.

De Kunstroute Zijpe 2011 wordt mede mogelijk gemaakt door: de gemeente Zijpe, het VSB Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de provincie Noord-Holland en diverse locale en regionale sponsoren.