De week van Willem Bakkum tijdens de Kunstroute Zijpe
De blik van een reizende kunstenaar

Van zondag 10 juli t/m 28 augustus organiseert de Stichting Kunstroute Zijpe de 18de editie van de jaarlijkse Kunstroute Zijpe in de gemeente Zijpe. Professionele kunstenaars exposeren hun werken in een prachtige omgeving, zowel in de natuur als in de gerestaureerde kerken. Daarnaast zijn er kunstwerken te bezichtigen voortgekomen uit projecten gericht op amateurkunstenaars, leerlingen van het basisonderwijs en studenten. Elke week staat één van de zes betrokken kunstenaars centraal. Van 8 t/m 14 augustus is dat WILLEM BAKKUM

DAGPROGRAMMA WILLEM BAKKUM
Willem Bakkum is op zondag 14 augustus vanaf 11:00 uur in de kerk van Petten aanwezig om een lezing te geven over zijn werkwijze en kunstwerken. De lezing duurt tot 12:00 uur en is gratis bij te wonen. Belangstellenden kunnen zich om 11:00 uur aanmelden bij de kerk van Petten bij Plein 1945 nr. 27. Na de lezing blijft Willem Bakkum tot 15:30 uur in de kerk om toelichting te geven en eventuele vragen van bezoekers te beantwoorden. Vervolgens zal Willem Bakkum feedback geven aan amateurkunstenaars die kunstwerken exposeren in de Herboren Toren in Burgerbrug.

WILLEM BAKKUM
Willem Bakkum is gefascineerd door de tegenstelling tussen 2D en 3D. In zijn beelden speelt hij met het platte en het driedimensionale. Dit grensgebied is lastig om te bevatten. Door de uitvoer en het gebruik van perspex weet hij nog meer beklemming in de vervreemding teweeg te brengen: de beelden hebben een realistisch onderwerp, maar staan toch los van de realiteit. De als röntgenfoto´s ogende beelden laten ons dwars door de koppen en lichamen van de modellen heen kijken. Door het doorschijnende, etherische karakter van perspex wordt de ruimte zichtbaar, juist doordat zijn werk amper ruimte ontneemt. Het ritme en de herhaling van de platte onderdelen versterken de vervreemding nog meer. Een aantal jaren heeft Willem zich ook enkel op abstractie gericht. Driehoeken, ruiten, lijnen. Uiteindelijk is hij teruggekeerd naar de verhalen. Willem Bakkum heeft iets te vertellen. Hij ziet de kunstenaar dan ook als iemand die de mensen en de maatschappij een spiegel voorhoudt. Naast de vervreemding die hij in zijn beelden zichtbaar maakt, zien we bij ´De onmogelijke vlucht van de rode man´ door zijn gebruik van perspectief (de wijkende man wordt niet kleiner, maar groter) dat vluchten in onze wereld onmogelijk is: grenzen, kaders en systemen houden een ieder van ons in het vizier.
Willem Bakkum weet op een directe wijze wat er op een locatie moet komen. ´Ik hoef daar niet over na te denken. Wel over de technische aspecten natuurlijk. Maar meestal komt het beeld wanneer ik op een locatie ben, als vanzelf bij me op´. Hij houdt zijn geest open en als een wereldreiziger bewandelt hij de weg van nieuwe mogelijkheden door intuïtief verbanden te leggen.