De week van Imke Beek tijdens de Kunstroute Zijpe
De poëzie van de allesoverheersende kringloop van de natuurVan zondag 10 juli t/m 28 augustus organiseert de Stichting Kunstroute Zijpe de 18de editie van de jaarlijkse Kunstroute Zijpe in de gemeente Zijpe. Professionele kunstenaars exposeren hun werken in een prachtige omgeving, zowel in de natuur als in de gerestaureerde kerken. Daarnaast zijn er kunstwerken te bezichtigen voortgekomen uit projecten gericht op amateurkunstenaars, leerlingen van het basisonderwijs en studenten. Elke week staat één van de zes betrokken kunstenaars centraal. Van 15 t/m 21 augustus is dat IMKE BEEK.

DAGPROGRAMMA IMKE BEEK
Imke Beek is op zondag 21 augustus vanaf 11:00 uur in de kerk van Sint Maartensbrug aanwezig om een lezing te geven over haar werkwijze en kunstwerken. De lezing duurt tot 12:00 uur en is gratis bij te wonen. Belangstellenden kunnen zich om 11:00 uur aanmelden bij de kerk van Sint Maartensbrug aan de Grote Sloot 233. Na de lezing blijft Imke Beek tot 15:30 uur in de kerk om toelichting te geven en eventuele vragen van bezoekers te beantwoorden. Vervolgens zal Imke Beek feedback geven aan amateurkunstenaars die kunstwerken exposeren in de Herboren Toren in Burgerbrug.

IMKE BEEK
Beeldend kunstenares Imke Beek is gefascineerd door de natuur. Zij verwondert zich over de jaarlijkse cyclus waarin de natuur zich in vele verschillende verschijningsvormen en processen manifesteert: de snel opeenvolgende groeiprocessen, de kleurveranderingen. Middels alledaagse materialen als ijzerdraad, papier, lijm, gaas, laat zij zich in haar objecten en installaties inspireren door ontluikende takken, beschermlagen rond bloemen, vruchten met een harde kern, harde basten om zachte kernen, opengebarsten en verweerde zaaddozen, de vele manieren waarop de natuur groeit en sterft. Haar liefde voor de natuur, de natuurwetten die zichtbaar zijn in herhaling en beweging, brengt haar bij de kern en de voorwaarde van nieuw leven: de allesoverheersende kringloop van de natuur. Haar aandacht voor natuurlijke groeiprocessen brengt als vanzelf een statement met zich mee: ze houdt ons een spiegel voor over hoe we met de natuur omgaan. Wie overheerst wie? Met deze vraag vestigt zij de aandacht op het behoud van onze natuurlijke omgeving.
Zoals de natuurlijke cyclus haar verwondering oproept, wil zij met haar objecten een zelfde verwondering bij de beschouwer bewerkstelligen. Met de blik van de dichter die de natuur bezingt, is zij steeds op zoek naar mooie en boeiende omgevingen in de natuur, waarbij zij als beeldend kunstenaar een dialoog aangaat met de locatie, de plek en de omgeving.
´De kleuren, vormen en transparanties geven een geheel eigen karakter aan de omgeving. Het object moet in de omgeving verrassen, de verbinding tussen object en omgeving moet spannend zijn. Tegelijkertijd wil ik ook de kwetsbaarheid van de natuur tonen. Natuurlijke structuren, zich herhalende vormen, die ontstaan en vergaan, constant in verandering zijn, vormen een onuitputtelijke inspiratiebron’.