De week van Marco Goldenbeld tijdens de Kunstroute Zijpe
Zoektocht naar eenvoud en vorm.

Van zondag 10 juli t/m 28 augustus organiseert de Stichting Kunstroute Zijpe de 18de editie van de jaarlijkse Kunstroute Zijpe in de gemeente Zijpe. Professionele kunstenaars exposeren hun werken in een prachtige omgeving, zowel in de natuur als in de gerestaureerde kerken. Elke week staat één van de betrokken kunstenaars centraal. Van 11 t/m 17 juli staat de Kunstroute Zijpe in het teken van MARCO GOLDENBELD.

DAGPROGRAMMA MARCO GOLDENBELD
Marco Goldenbeld is op zondag 17 juli vanaf 11:30 uur in de kerk van Schagerbrug aanwezig om een lezing te geven over zijn werkwijze en kunstwerken. De lezing duurt tot 12:30 uur en is gratis bij te wonen. Belangstellenden kunnen zich om 11:30 uur aanmelden bij de kerk van Schagerbrug. Na de lezing blijft Marco Goldenbeld van 12:30 tot 15:30 uur in de kerk om toelichting te geven en eventuele vragen van bezoekers te beantwoorden. Vervolgens zal Marco Goldenbeld feedback geven aan amateurkunstenaars die kunstwerken exposeren in de Herboren Toren in Burgerbrug.

MARCO GOLDENBELD
Volgens beeldhouwer Marco Goldenbeld kan er geen kunst zonder passie bestaan. Passie staat voor gedrevenheid, zonder gedrevenheid zou hij dit werk niet volhouden. Iedere keer weer opnieuw gaat hij als beeldhouwer op zoek naar de perfecte vorm, is de beloning onbekend en de weg spannend, verrassend, maar soms ook frustrerend. Het verlangen een beeld te maken dat kan zweven, houdt hem gaande: ´Als ik een truc kon bedenken om beelden te kunnen laten zweven, zou ik helemaal vrij zijn´. In dit spanningsveld tussen zwaartekracht en zweven, ervaart hij de vrijheid om vormen te scheppen en werkt hij bijna 30 jaar gedisciplineerd aan de worsteling om de ideale vorm te laten bestaan. ´De triomf is de twijfel dubbel en dwars waard´.
Speciaal voor de Kunstroute Zijpe heeft Marco Goldenbeld ´Stand firm´ en ´Flying´ gemaakt. ´Mijn vijf beelden die langs de route te zien zijn komen in dit landschap goed tot hun recht. De Kunstroute Zijpe typeert zich als een lang lint met een afwisseling van beschutte ruimtes en weidse open plekken. Er is duidelijk een horizon waarneembaar. Als toeschouwer kijk je vaak van een hoog punt naar beneden´. De locatie en de omgeving zijn belangrijke factoren voor het beeld. Marco Goldenbeld heeft in 2010 deelgenomen aan het Staalsymposium van de Kunstroute Zijpe. Deelname aan het staalsymposium vond hij een unieke ervaring.

OPTREDENS EN IMPRESSIES
STUDIO noordholland speelt zaterdagavond 16 juli om 20:00 uur en zondag 17 juli om 17:00 uur, theater op locatie bij de Grote Sloot 137. Op zondag 17 juli vindt er in de kerk van Schagerbrug een optreden plaats van het dameskoor Canto, in de kerk van Oudesluis spelen de Djembabbels Djembé en in de Herboren Toren in Burgerbrug kan men een optreden onder leiding van Jan Kuhne (saxofoon) bijwonen. Informatie over de optredens en impressies zie: www.kunstroutezijpe.nl.