De week van Ed van Dijk tijdens de Kunstroute Zijpe
De archetypische sfeer van lichtreflecties in glas

Van zondag 10 juli t/m 28 augustus organiseert de Stichting Kunstroute Zijpe de 18de editie van de jaarlijkse Kunstroute Zijpe in de gemeente Zijpe. Professionele kunstenaars exposeren hun werken in een prachtige omgeving, zowel in de natuur als in de gerestaureerde kerken. Daarnaast zijn er kunstwerken te bezichtigen voortgekomen uit projecten gericht op amateurkunstenaars, leerlingen van het basisonderwijs en studenten. Elke week staat één van de zes betrokken kunstenaars centraal. Van 1 t/m 7 augustus is dat ED VAN DIJK.

DAGPROGRAMMA ED VAN DIJK
Ed van Dijk is op zondag 7 augustus van 11:00 tot 15:30 uur bij de Grote Sloot 137 (Ooyenbargh interieurhoeve) aanwezig. Ed van Dijk geeft dan uitleg over zijn werk en over de bouw van een op ecologische gedachte gebaseerde glasblaasoven voor een kunstenaarsatelier in Nairobi. Daarnaast kan men kennismaken met glas in “vloeibare” staat. Aansluitend zal Ed van Dijk feedback geven aan amateurkunstenaars die kunstwerken exposeren in de Herboren Toren in Burgerbrug.

ED VAN DIJK
Glaskunstenaar Ed van Dijk is na dertig jaar werken met glas nog altijd gefascineerd door het samengaan van het ambachtelijke met het artistieke aspect in het kunstenaarschap. De eigenschap van glas die zowel een binnen als een buitenkant heeft, geeft het materiaal een extra dimensie. ´Het is telkens weer verrassend en bijzonder hoe de lichtreflecties constant aan verandering onderhevig zijn´. Dat kan tegelijkertijd een valkuil zijn: glas kan snel tot ´bling bling´ leiden.
De passie van Ed van Dijk komt tot uitdrukking in de drijfveren die hij als glaskunstenaar heeft. Vooral het creëren van sfeer en het oproepen van emotie middels vorm en lichtreflecties boeit hem zeer. Het ervaren van vorm is overeenkomstig tussen mensen en culturen en kan volgens hem het bewijs zijn voor het bestaan van het collectief onbewuste of het collectief geheugen.
´Maken is iets neer willen zetten, een verhaal willen vertellen. De ander kan daarmee doen wat hij wil, maar het moet hem in ieder geval iets doen. Dat is de ware essentie van het kunstenaarschap´. In zijn werk als glaskunstenaar heeft Ed van Dijk zijn technische- en welzijnswerkopleiding kunnen combineren: met een goede techniek- en materiaalbeheersing en ervaring met het werken met mensen, waarbij de nadruk ligt op emoties, gevoelens en motivaties, heb je als glaskunstenaar iets te vertellen. Hij is in 1992, na zijn glaskunstopleiding, in North Carolina geweest, om hier zes jaar aan een eigen autonoom glaskunstoeuvre te bouwen. Daar heeft hij geen dag spijt van gehad.