De Kunstroute Zijpe 2012 vindt plaats van 15 juli t/m 2 september. Het thema van de Kunstroute Zijpe 2012 is “Voor de Verandering”, het thema verandering, in welke vorm dan ook, is de rode draad van de Kunstroute Zijpe. Hier is o.a. voor gekozen door de naderende fusie van de gemeente Zijpe, Harenkarspel en Schagen.
Mensen die het ontwerpen, maken en opbouwen van een buitenkunstwerk op locatie als uitdaging zien, worden uitgenodigd deel te nemen aan het project “buitenkunst op locatie” van de Kunstroute Zijpe. De kunstwerken worden opgenomen in de buitenexpositie van de Kunstroute Zijpe 2012. In navolging van de succesvolle samenwerkingsprojecten tussen professionele kunstenaars en geïnteresseerden, van de voorgaande jaren, wordt dit project in 2012 wederom georganiseerd. Geïnteresseerden kunnen zich tot 13 april aanmelden of aanvullende informatie opvragen via: deelnemen@kunstroutezijpe.nl of 0224 571752. Deelname is GRATIS.
Ontwerpen en ontwikkelen op locatie
Geïnteresseerden krijgen, in de periode van eind juni tot en met begin juli, de mogelijkheid om, onder begeleiding van een professionele kunstenaar, een eigen kunstwerk te ontwerpen en te maken of mee te werken aan een groepskunstwerk, ontworpen door de professionele kunstenaar. Uniek aan dit project is de directe samenwerking met een professionele kunstenaar en de persoonlijke benadering om op locatie een beeld te ontwerpen en/of te ontwikkelen. De materiaalkosten zijn voor eigen rekening. De gemaakte kunstwerken mogen door de deelnemers, na afloop van de Kunstroute Zijpe, mee naar huis worden genomen.
Voor de uitvoering van dit onderdeel van het project zijn Roland de Jong-Orlando en Ank van der Horst aangetrokken. Roland de Jong-Orlando maakt monumentale kunstwerken o.a. van staal waarbij verrassende vormen centraal staan. In zijn constructieve beelden zijn ritme, harmonie en innerlijke progressie van groot belang (www.dejongorlando.com). Het werk van Ank van der Horst is zo veelzijdig als keramiek veelzijdig is. Naast klei werkt zij ook graag met 'gevonden of weggegooid materiaal' als toevoeging (www.acvanderhorst.nl).
Opbouwen op locatie
Geïnteresseerden krijgen eind juni/begin juli, de mogelijkheid om, samen met een professionele kunstenaar, zijn gemaakte kunstwerken op te bouwen op locatie. Uniek aan dit project is de directe samenwerking met een professionele kunstenaar, men krijgt als het ware een kijkje in de keuken van een kunstenaar. Deelnemers krijgen inzicht in de wijze waarop de kunstenaar werkt en hoe je een kunstwerk in openbare ruimte opbouwt en tentoonstelt. Voor de uitvoering van dit onderdeel van het project is Wim Bakker aangetrokken. Wim Bakker maakt monumentale beelden en installaties, waarbij het spanningsveld tussen ‘zijn en niet zijn’ een centrale rol speelt. Hij werkt met een scala aan materialen, maar met name hout, ijzer, rvs, en spiegelglas (meer informatie over Wim Bakker zie: www.beeldhouwerscollectiefabk.nl).
Bijeenkomst en werksessies
Op zondag 15 april vindt er een eerste bijeenkomst plaats van 13:00 tot 15:00 uur, waarbij de professionele kunstenaars zichzelf zullen presenteren. Daarna kunnen de deelnemers kiezen door welke professionele kunstenaar zij begeleid willen worden. In de periode tussen 15 april en eind juni kunnen de deelnemers met ideeën en vragen over het te maken kunstwerk terecht bij hun begeleidende professionele kunstenaar.
De data van de drie werksessies worden op 15 april besproken, maar zullen eind juni en begin juli plaatsvinden in de weekenden.
.jpeg)
Roland de Jong-Orlando

Ank van der Horst
.jpg)
Wim Bakker
Dit project wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Zijpe, de provincie Noord-Holland, het VSB Fonds, het BNG, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, de Rabobank en regionale sponsoren. |