De week van Ank van der Horst tijdens de Kunstroute Zijpe
Verandering vindt steeds plaats

Van zondag 15 juli t/m 2 september organiseert de Stichting Kunstroute Zijpe de 19de editie van de jaarlijkse Kunstroute Zijpe in de gemeente Zijpe. Vijf kunstenaars en een kunstenaarsduo exposeren hun werken in een prachtige omgeving, zowel in de natuur als in vijf kerken. Daarnaast zijn er kunstwerken te bezichtigen voortgekomen uit projecten gericht op amateurkunstenaars, leerlingen van het basisonderwijs en leerlingen van het voortgezet onderwijs. Ook is er een expositie samengesteld door leermeesters afkomstig uit Harenkarspel, Schagen en Zijpe, en hun leerlingen. Elke week staat één van de betrokken professionele kunstenaars centraal. Van 13 t/m 19 augustus staat de Kunstroute Zijpe in het teken van ANK VAN DER HORST.

19 augustus – Ank van der Horst in de kerk van Petten
Ank van der Horst is op zondag 19 augustus, van 13:00 tot 16:00 uur, in de kerk van Petten aanwezig om in dialoog te gaan met geïnteresseerden en een toelichting te geven op haar kunstwerken. Hierdoor kunnen geïnteresseerden inzicht krijgen in het werk en de werkwijze van Ank van der Horst. Zij verzorgt om 14:00 uur een lezing. Belangstellenden kunnen zich op zondag 19 augustus melden bij de kerk van Petten, bij Plein 1945 nr. 27. De toegang is gratis.

ANK VAN DER HORST
Ank van der Horst is al meer dan twintig jaar professioneel bezig met keramiek en is als zodanig geen onbekende in de provincie Noord-Holland. De omgeving of het doel van de opdracht en de samenspraak met de opdrachtgever dienen vaak als inspiratiebron voor het werk. Vrij werk is meestal gerelateerd aan een thema zoals reizen, zon, wind of water. Haar werk is de laatste jaren gegroeid, letterlijk en figuurlijk. In 2005 ging ze samenwerken met metselaar Jan Smakman en konden ze de publieke buitenruimte veroveren. Haar ideeën in baksteen gecombineerd met keramiek, konden door Jan Smakman verwezenlijkt worden. De eerste opdracht was een grote bol van baksteen, genaamd Symbol, voor de gemeente Schagen in 2005. Naast gemetselde kunstwerken, voert ze ook werk uit in keramiek voor kleinere particuliere opdrachtgevers. Zo maakt ze tegelwanden op maat voor keukens, badkamers, grafmonumenten, urnen et cetera. Eigenheid en oorspronkelijkheid typeren haar werk, het is speels en verrassend. Keramiek is een veelzijdig product. Net zo veelzijdig als deze kunstenares. “Verandering vindt steeds plaats. Welke verandering? Voor het grote werk of er na? Voor of na mijn scheiding? Voor of na je 50ste? Toch is er altijd die rode draad, waaraan je je vast kan houden. Het creëren, het maken, het bezig zijn met mooi, lelijk, vorm en gevoel. Het scheppen waarin je je kan verliezen en heel gelukkig kan zijn.”

Activiteiten en optredens op zondag 19 augustus
Naast de lezing van Ank van der Horst, vinden er op zondag 19 augustus diverse activiteiten en optredens plaats. In de kerk van St. Maartensbrug zal Esther Raatgers (zang en piano) een muzikaal optreden verzorgen. Niek Gramberg (cymbaal), treedt op in de Herboren Toren in Burgerbrug. Deze optredens vinden plaats in sessies van ongeveer 10 minuten, belangstellenden kunnen deze optredens bezoeken maar zijn tevens in de gelegenheid om rond te lopen en de exposities in de kerken te bezichtigen.


Obelisk / Grenspaal


Harmonie


Zijper Zetel