De week van de leermeesters tijdens de Kunstroute Zijpe
Ontmoetingen tussen de drie gemeenten

Stichting Kunstroute Zijpe wil tijdens de aanloop naar de herindeling, kennismaken met de fusiepartners en wil ontmoetingen creëren tussen de gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe. Gerelateerd aan dit thema is onder andere het project Leermeesters en Leerlingen georganiseerd. Er is een expositie samengesteld door leermeesters afkomstig uit de drie gemeenten, en hun leerlingen. Van 6 t/m 12 augustus staat de Kunstroute Zijpe in het teken van de leermeesters die exposeren in de Herboren Toren in Burgerbrug. De leermeesters zijn: Beatrix Smit (Harenkarspel), Diny Rijnsburger (Harenkarspel), Irene Therese van der Veur (Schagen), Marien Metz (Zijpe), Michiel Hertroys (Zijpe) en het duo Rien Welman en Suzanne van Koolwijk (Schagen). De Kunstroute Zijpe is t/m 2 september te bezichtigen.

De leermeesters
Beatrix Smit maakt beelden uit klei of beton en evt. diverse toegevoegde materialen. “Mijn werk is figuratief, impressionistisch, veelal kleurig, met een vleugje humor. De non-verbale lichaamstaal vind ik interessant, vanuit figuurstudies kom ik tot mijn werk. De zin en onzin van het bestaan verbeeld.”
Diny Rijnsburger is keramiste en werkt met klei. “De mogelijkheden van klei zijn onbeperkt en de inspiratie waaruit ik put is dat eigenlijk ook: mens in beweging, muziek en landschap. Steeds zie ik nieuwe dingen waar ik mee aan de slag wil. Het gaat daarbij vooral om vorm, schoonheid en het pure.”
Irene Therese van der Veur maakt kunstwerken van zowel brons als van steen. Kunstbeeld omschrijft haar werk als beelden die zich niet licht gewonnen geven, een handschrift dat altijd als het ware herkenbaar is, de veelzijdigheid is verbazingwekkend. De eenvoud en directheid in haar werk weerspiegelen vakmanschap en visie.
Marien Metz is weefster. “Het ontwerpen van stoffen met de daarbij passende mogelijkheden is voor mij steeds weer een uitdaging. Ik laat mij inspireren door het doel, de weeftechniek, het materiaal en de kleur. Weven is een samenspel van mathematica, geometrie en kunst. De "rode" draad in mijn werk is toegepaste kunst, met daarin het spelen met mogelijkheden verweven.”
Michiel Hertroys is een kunstschilder. “Kunst maken volgens een ordenend principe is niets voor mij. Ik houd van de dynamiek van het onverwachte, de plotselinge ingeving, iedere dag een nieuwe kans. Door goed te kijken komt de kracht van de verbeelding vanzelf over.”
Rien Welman is fotograaf. Zijn vrije werk bestaat de laatste jaren grotendeels uit bijna abstracte
composities van het landschap. De rust en de leegheid die uit de foto's spreken zijn het gevolg van het ervaren van de uitgestrektheid van de oer landschappen zoals die worden aangetroffen op sommige plaatsen.
Suzanne van Koolwijk is docente audiovisuele vormgeving en fotografeert haar vrije werk ondermeer op plaatsen waar natuurlijke vormen en materialen elkaar ontmoeten. Details uit landschappen en natuur. Meer recent is het werken met korte series: in reportagevorm een beleving, gevoel of waarneming tot uiting brengen.

12 augustus – Leermeesters in de Herboren Toren
Beatrix Smit en Diny Rijnsburger zijn op 12 augustus van 13:00 tot 16:00 uur, in de Herboren Toren in Burgerbrug aanwezig om in dialoog te gaan met geïnteresseerden en een toelichting te geven op hun kunstwerken. Hierdoor kunnen geïnteresseerden inzicht krijgen in het werk en de werkwijze. Om 12:00 uur zal Beatrix Smit een demonstratie beton snijden verzorgen, bij de Herboren Toren, aan de Burgerweg 62a in Burgerbrug. Belangstellenden kunnen zich op zondag 12 augustus melden. De toegang is gratis. Marien Metz heeft open atelier tussen 13:00 en 16:00 uur, Grote Sloot 342.

Activiteiten en optredens op zondag 12 augustus
Naast de toelichtingen van de leermeesters, vinden er op zondag 12 augustus diverse activiteiten en optredens plaats. In de kerk van Petten zal Studio Cantilena, o.l.v. Ton van Steen, een optreden verzorgen. Esther Raatgers (zang en piano) treedt op in de kerk van St. Maartensbrug. In de Herboren Toren in Burgerbrug zal het duo Tjerk Knop en Jacques Klaasse gitaarmuziek ten gehore brengen. Deze optredens vinden plaats in sessies van ongeveer 10 minuten, belangstellenden kunnen deze optredens bezoeken maar zijn tevens in de gelegenheid om de exposities in de kerken te bezichtigen.

 


Beatrix Smit

Diny Rijsnburger
Irene Therese van der Veur
Marien Metz

Rien Welman

Suzanne van Koolwijk

Michiel Hertroys