De week van Mari Shields tijdens de Kunstroute Zijpe
Op een andere manier kijken naar bomen

Van zondag 15 juli t/m 2 september organiseert de Stichting Kunstroute Zijpe de 19de editie van de jaarlijkse Kunstroute Zijpe in de gemeente Zijpe. Vijf kunstenaars en een kunstenaarsduo exposeren hun werken in een prachtige omgeving, zowel in de natuur als in vijf kerken. Daarnaast zijn er kunstwerken te bezichtigen voortgekomen uit projecten gericht op amateurkunstenaars, leerlingen van het basisonderwijs en leerlingen van het voortgezet onderwijs. Ook is er een expositie samengesteld door leermeesters afkomstig uit Harenkarspel, Schagen en Zijpe, en hun leerlingen. Elke week staat één van de betrokken professionele kunstenaars centraal. Van 23 t/m 29 juli staat de Kunstroute Zijpe in het teken van MARI SHIELDS.

29 juli – Mari Shields in de Kerk van St. Maartensbrug
Mari Shields is op zondag 29 juli, van 13:00 tot 16:00 uur, in de kerk van St. Maartensbrug aanwezig om in dialoog te gaan met geïnteresseerden en een toelichting te geven op haar kunstwerken. Hierdoor kunnen geïnteresseerden inzicht in het werk en de werkwijze van Mari Shields krijgen. Zij verzorgt om 14:00 uur een lezing. Belangstellenden kunnen zich op zondag 29 juli melden bij de kerk van St. Maartensbrug aan de Grote Sloot 233. De toegang is gratis.

MARI SHIELDS
Het werk van Mari Shields verheerlijkt bomen, wat zij zijn en wat zij ons te bieden hebben. Van het mogelijk maken van leven op aarde (de zuurstof die wij inademen en de brandstoffen die ons warm houden) tot de structuren en de onderkomens waarin wij leven. In haar sculpturen en installaties is elke vorm een ode aan de boom waar die vandaan kwam, tot alle eindeloze mogelijkheden. Het werk blijft zo dicht mogelijk bij de boom zelf. Mari Shields vindt het een genot om zich tussen bomen te bevinden. Voor haar is het werken met bomen een vreugd. Zij tracht met haar werk de toeschouwers te bewegen om op een andere manier te kijken naar de bomen om ons heen. Met haar werk geeft zij een reactie op de vernietiging van bomen die gekapt moeten worden. Deze kunstwerken geven gekapte bomen een nieuw en ander leven. “De verschillende installaties proberen elk een ander perspectief te tonen van het gebruik van bomen in de ruimtelijke kunst. Sommige werken zijn massiever en aardser van karakter, andere fragieler en vluchtiger. Elke installatie is bedoeld om zowel zijn omgeving als ook elkaar aan te vullen. Alle kunstwerken, die ik tijdens de Kunstroute Zijpe exposeer, zijn speciaal voor deze expositie gemaakt. De werken zijn op locatie in elkaar gezet.”

Activiteiten en optredens op zondag 29 juli
Naast de lezing van Mari Shields, vinden er op zondag 29 juli diverse activiteiten en optredens plaats. In de Herboren Toren in Burgerbrug zullen, Rien Welman en Suzanne van Koolwijk, tussen 13:00 en 16:00 uur, een toelichting geven op hun werk. Zij exposeren in de Herboren Toren, samen met een aantal van hun leerlingen. Marien Metz, die ook in de Herboren Toren exposeert, heeft tussen 13:00 en 16:00 uur Open Atelier, bij de Grote Sloot 342.
In de kerk in Petten zal er een optreden verzorgd worden door Studio Cantilena, onder begeleiding van Ton van Steen. Niek Gramberg (cymbaal), treedt op in de Herboren Toren in Burgerbrug. Deze optredens vinden plaats in sessies van ongeveer 10 minuten, belangstellenden kunnen deze optredens bezoeken maar zijn tevens in de gelegenheid om rond te lopen en de exposities in de kerken te bezichtigen.


Voor Zijpe III


Arboreal 2012