De week van Roland de Jong Orlando tijdens de Kunstroute Zijpe
Verandering is essentieel voor een kunstenaar

Van zondag 15 juli t/m 2 september organiseert de Stichting Kunstroute Zijpe de 19de editie van de jaarlijkse Kunstroute Zijpe in de gemeente Zijpe. Vijf kunstenaars en een kunstenaarsduo exposeren hun werken in een prachtige omgeving, zowel in de natuur als in vijf kerken. Daarnaast zijn er kunstwerken te bezichtigen voortgekomen uit projecten gericht op amateurkunstenaars, leerlingen van het basisonderwijs en leerlingen van het voortgezet onderwijs. Ook is er een expositie samengesteld door leermeesters afkomstig uit Harenkarspel, Schagen en Zijpe, en hun leerlingen. Elke week staat één van de betrokken professionele kunstenaars centraal. Van 16 t/m 22 juli staat de Kunstroute Zijpe in het teken van ROLAND DE JONG ORLANDO.

22 juli – Roland de Jong Orlando in de Kerk Oudesluis
Roland de Jong Orlando is op zondag 22 juli, van 13:00 tot 16:00 uur, in de kerk van Oudesluis aanwezig om in dialoog te gaan met geïnteresseerden en een toelichting te geven op zijn kunstwerken. Hierdoor kunnen geïnteresseerden inzicht in het werk en de werkwijze van Roland de Jong Orlando krijgen. Hij verzorgt om 14:00 uur een lezing. Belangstellenden kunnen zich op zondag 22 juli melden bij de kerk van Oudesluis aan de Noorderweg 14. De toegang is gratis.

ROLAND DE JONG ORLANDO
In de constructieve beelden van Roland de Jong Orlando zijn ritme, harmonie en innerlijke progressie van groot belang. Zijn geometrisch-abstracte werken zijn opgebouwd uit modules, die hij volgens een bepaald plan produceert, bijvoorbeeld door het systematisch veranderen van de zaaghoek. Bij het rangschikken van die modules maakt hij vaak gebruik van getallenseries (zoals die van Fibonacci), maar ook spelenderwijs doet hij onderzoek naar mogelijke combinaties, waardoor er verrassende, nieuwe vormen ontstaan. In Nederland zijn monumentale beelden van hem te zien in onder andere Heemskerk, Meppel, Zevenaar en Krimpen aan den IJssel. Ook de Keukenhof heeft in 2008 een groot beeld van hem aangekocht. Roland de Jong Orlando heeft in bijna alle landen van Europa geëxposeerd. Hij heeft tevens geëxposeerd in de Verenigde Staten, Rusland, Egypte en Mexico. “Verandering is essentieel voor een kunstenaar. Zonder verandering bestaat het gevaar dat een kunstenaar zich gaat herhalen, dat hij vervalt in een ‘maniertje’. Een kunstenaar moet zich constant blijven ontwikkelen, constant nieuwe wegen inslaan. Die veranderingen hoeven niet drastisch te zijn, dat kan ook subtiel. In mijn werk zit de verandering de laatste tijd in het feit dat ik meer en meer speel met de vormen en minder alles van tevoren vastleg. Daardoor verras ik ook mijzelf met het eindresultaat.”

Activiteiten en optredens op zondag 22 juli
Naast de lezing van Roland de Jong Orlando, vinden er op zondag 22 juli twee optredens plaats. In de Herboren Toren Burgerbrug is een optreden van Ronald Blok (saxofoon) en Ina Wokke (piano). In de kerk van Sint Maartensbrug zal Esther Raatgers (zang en piano) een optreden verzorgen. Deze optredens vinden plaats in sessies van ongeveer 10 minuten, belangstellenden kunnen deze optredens bezoeken maar zijn tevens in de gelegenheid om rond te lopen en de exposities in de kerken te bezichtigen.


Back to Back


Spiral Rhytm