De week van Toscani&Cornel tijdens de Kunstroute Zijpe
Hetzelfde land krijgt een andere naam

Van zondag 15 juli t/m 2 september organiseert de Stichting Kunstroute Zijpe de 19de editie van de jaarlijkse Kunstroute Zijpe in de gemeente Zijpe. Vijf kunstenaars en een kunstenaarsduo exposeren hun werken in een prachtige omgeving, zowel in de natuur als in vijf kerken. Daarnaast zijn er kunstwerken te bezichtigen voortgekomen uit projecten gericht op amateurkunstenaars, leerlingen van het basisonderwijs en leerlingen van het voortgezet onderwijs. Ook is er een expositie samengesteld door leermeesters afkomstig uit Harenkarspel, Schagen en Zijpe, en hun leerlingen. Elke week staat één van de betrokken professionele kunstenaars centraal. Van 30 juli t/m 5 augustus staat de Kunstroute Zijpe in het teken van het kunstenaarsduo TOSCANI&CORNEL.

5 augustus – Toscani&Cornel in de Kerk van Oudesluis
Toscani en Cornel zijn op zondag 5 augustus, van 13:00 tot 16:00 uur, in de kerk van Oudesluis aanwezig om in dialoog te gaan met geïnteresseerden en een toelichting te geven op hun kunstwerken. Hierdoor kunnen geïnteresseerden inzicht krijgen in het werk en de werkwijze van Toscani&Cornel. Zij verzorgen om 14:00 uur een lezing. Belangstellenden kunnen zich op zondag 5 augustus melden bij de kerk van Oudesluis aan de Noorderweg 14. De toegang is gratis.

TOSCANI&CORNEL
Het kunstenaarsduo Toscani&Cornel betrok de voormalige dorpsschool van Oudesluis. Lokalen werden ateliers, het schoolplein werd een beeldentuin en de gymzaal werd een multifunctionele ruimte voor tentoonstellingen, muziek en theater. Dit alles onder de naam Arthouse Concepts. Toscani en Cornel werken als duo en individueel. Als duo werken zij bij internationale tentoonstellingen, onder andere Documenta 7 te Kassel en bij grotere projecten, zoals monumentale opdrachten: de trappenhuizen van het Magnushof, het stalen beeld in de energiewijk Westerpark te Schagen en installaties ten behoeve van het jubileum van schouwburg de Lawei te Drachten. Ook werken zij samen bij educatieve thematentoonstellingen, zoals Read-Eat & Art en culturele evenementen, waaronder Kleinkunstfestival. “Het landschap verandert met de seizoenen. Eerst ligt het land onder stro, dan is het een zandwoestijn en op een ander moment lijkt het een vogelreservaat. Verrassend zijn steeds weer de uitbundige kleuren van de bollenvelden. Dezelfde omgeving kun je in verschillende stemmingen anders ervaren. Hetzelfde land krijgt een andere naam. Als wij terugkijken naar ons eerdere werk zien wij tot onze verbazing een duidelijk zichtbaar veranderingsproces. Dit is meestal een onbewust proces waarbij omstandigheden, inzicht en materiaalgebruik een rol spelen. Nieuwe technieken en producten genereren nieuwe ideeën.”

Activiteiten en optredens op zondag 5 augustus
Naast de lezing van Toscani&Cornel, vinden er op zondag 5 augustus diverse activiteiten en optredens plaats. In de kerk van Oudesluis zullen Frans Oud (accordeon) en Zoë Jade Veldt (viool) een muzikaal optreden verzorgen. Niek Gramberg (cymbaal), treedt op in de Herboren Toren in Burgerbrug. Deze optredens vinden plaats in sessies van ongeveer 10 minuten, belangstellenden kunnen deze optredens bezoeken maar zijn tevens in de gelegenheid om rond te lopen en de exposities in de kerken te bezichtigen. Marien Metz, die gezamenlijk met haar leerlingen in de Herboren Toren exposeert, heeft tussen 13:00 en 16:00 uur Open Atelier, bij de Grote Sloot 342.


Zijpe


Folklore


Compositum in 3 delen