De laatste week van de Kunstroute Zijpe in het teken van Wim Bakker
Een moment van verandering

Tot 2 september zullen de bijna zestig kunstwerken die vanaf 15 juli opgenomen zijn in de buitenexpositie van de Kunstroute Zijpe het Zijper landschap nog verfraaien. Over een afstand van 15 kilometer zijn in tuinen en op landerijen langs de Grote Sloot, kunstwerken geëxposeerd. In vijf monumentale kerken in Zijpe zijn tevens exposities samengesteld. Vijf kunstenaars en een kunstenaarsduo exposeren hun werken op deze prachtige locaties, daarnaast zijn er kunstwerken te bezichtigen voortgekomen uit projecten gericht op amateurkunstenaars, leerlingen van het basisonderwijs en leerlingen van het voortgezet onderwijs. Ook is er een expositie samengesteld door leermeesters afkomstig uit Harenkarspel, Schagen en Zijpe, en hun leerlingen. Elke week staat één van de betrokken professionele kunstenaars centraal. De Kunstroute Zijpe heeft de afgelopen periode vele bezoekers getrokken, uit Nederland en daarbuiten. Van 27 augustus t/m 2 september hebben geïnteresseerden de laatste mogelijkheid om de Kunstroute Zijpe te bezichtigen en staat de Kunstroute Zijpe in het teken van WIM BAKKER.

2 september – Wim Bakker in de Kerk St. Maartensbrug

Wim Bakker is op zondag 2 september, van 13:00 tot 16:00 uur, in de kerk van St. Maartensbrug aanwezig om in dialoog te gaan met geïnteresseerden en een toelichting te geven op zijn kunstwerken. Hierdoor kunnen geïnteresseerden inzicht krijgen in het werk en de werkwijze van Wim Bakker. Hij verzorgt om 14:00 uur een lezing. Belangstellenden kunnen zich op zondag 2 september melden bij de kerk van St. Maartensbrug aan de Grote Sloot 233. De toegang is gratis.

WIM BAKKER
Bij de monumentale beelden en installaties van Wim Bakker speelt het spanningsveld tussen zijn en niet zijn een centrale rol. Dit zijn of niet zijn kan veel betekenissen hebben. Het kan gaan om de plek die je wel of niet inneemt in het gezin, in een relatie, of heel letterlijk dood of leven. Wim Bakker probeert met zijn werk daar tussenin te gaan zitten. Hij wil mensen bewust attenderen op dat moment, die stolling in de tijd. Zodat mensen gaan nadenken. Zijn werk heeft altijd een maatschappelijk randje, waarbij hij de confrontatie opzoekt, soms op het scherpst van de snede, soms poëtisch. Hij streeft naar een optimaal effect. De spanning tussen zijn en niet zijn moet ervaren of gevoeld kunnen worden. Zijn bouwwerken zijn soms interactief. Wim Bakker gebruikt een scala aan materialen, voornamelijk werkt hij met hout, ijzer en rvs.
“Het thema verandering past zeer goed binnen mijn werk. Het spanningsveld tussen zijn en niet zijn dat ik wil oproepen suggereert eigenlijk een omslagpunt, een moment van verandering. Het thema is te herkennen in mijn werken die opgenomen zijn in de Kunstroute Zijpe. Bij het werk Illusie kun je je afvragen wat je ziet: een gebouw of een landschap? Ook bij Twee is dit duidelijk: een constant veranderende situatie in dialoog tussen de twee koppen. Het wegvallen van een vertrouwd beeld, misschien wel symbolisch voor de gemeente Zijpe in de toekomst, is het beeld Huis.”

Activiteiten en optredens op zondag 2 september
Naast de lezing van Wim Bakker vinden er diverse optredens en activiteiten plaats op 2 september. Zo zal Irene Therese van der Veur aanwezig zijn in de Herboren Toren in Burgerbrug om een toelichting te geven over haar werk en het leermeesterschap. In de Herboren Toren zal tevens een optreden plaatsvinden van Linda Dekker en Annemieke Dapper. Colet Nierop (harp) en Femke Vijn (zang) zullen een muzikaal optreden verzorgen in de kerk van St. Maartensbrug. De optredens vinden plaats in sessies van ongeveer 10 minuten, belangstellenden kunnen de optredens bezoeken, maar zijn tevens in de gelegenheid om rond te lopen en de exposities in de kerken te bezichtigen.

 


Ecco


Illusie


Twee