Wethouders Harenkarspel, Schagen en Zijpe openen Kunstroute Zijpe 2012

Zijpe – Op zondag 15 juli zullen de drie wethouders kunst en cultuur van de gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe, de 19de editie van de Kunstroute Zijpe openen. De Kunstroute Zijpe 2012 draagt de titel: Voor de Verandering. Het thema verandering, in welke vorm dan ook, is de rode draad van de Kunstroute Zijpe. Hier is onder andere voor gekozen door de naderende verandering die Zijpe in 2013 te wachten staat, namelijk een herindeling met de gemeenten Harenkarspel en Schagen. Stichting Kunstroute Zijpe wil tijdens de aanloop naar de herindeling, kennismaken met de fusiepartners en wil ontmoetingen creëren tussen de drie gemeenten. Tijdens de opening vindt een van deze ontmoetingen plaats. Gezamenlijk zullen de wethouders een gebaar maken, die de naderende samenwerking zal symboliseren. Na de opening zullen genodigden met een bijzondere bus, de Kunstroute Zijpe rijden om de kunstwerken te bezichtigen.

Kunstroute Zijpe 2012 – Voor de Verandering
De Kunstroute Zijpe is gratis te bezichtigen en vindt plaats van 15 juli t/m 2 september. Het bestaat uit binnenexposities in vijf kerken in Zijpe en een buitenexpositie langs de Grote Sloot. De binnenexposities zijn op de zondagen tussen 12:00 en 17:00 uur te bezoeken. De kunstwerken die opgenomen zijn in de buitenexpositie zijn de gehele week vanaf de openbare weg te bezichtigen. De Stichting Kunstroute Zijpe heeft vijf professionele kunstenaars en een kunstenaarsduo aangetrokken. De betrokken professionele kunstenaars zijn: Ank van der Horst (Anna Paulowna), Mari Shields (Amsterdam), Roland de Jong Orlando (Burgerbrug, Zijpe), Sophie Fleur Terluin (Schagen), Toscani&Cornel (Oudesluis, Zijpe) en Wim Bakker (Wilhelminadorp). Naast het exposeren van kunstwerken hebben deze kunstenaars invulling gegeven aan speciale projecten gericht op amateurkunst en kunsteducatie, waaronder het basisscholenproject waaraan leerlingen van het basisonderwijs hebben deelgenomen en de expositie van leerlingen van het Regius College Schagen. Een van de projecten van dit jaar die ontmoetingen tussen de drie gemeenten creëert, is de expositie van Leermeester en Leerlingen. Leermeesters, afkomstig uit de gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe, exposeren samen met hun leerlingen in de Herboren Toren in Burgerbrug.

Activiteitprogramma
Wekelijks vinden er diverse activiteiten plaats. Zo zijn er optredens en impressies en kunnen geïnteresseerden lezingen van de professionele kunstenaars bijwonen. De professionele kunstenaars zullen elk op een andere zondag, van 13:00 tot 16:00 uur, aanwezig zijn in de kerk waar zij exposeren om in gesprek te gaan met geïnteresseerden en een lezing te geven. Hierdoor kan inzicht in het werk en de werkwijze van de kunstenaar verkregen worden. De lezingen starten om 14:00 uur. Het activiteitenprogramma is vanaf 15 juli te vinden op www.kunstroutezijpe.nl. De folder met informatie over de Kunstroute Zijpe is onder andere verkrijgbaar de Regio VVV Kop van Noord-Holland en bij de gemeentehuizen in Harenkarspel, Schagen en Zijpe.

De Kunstroute Zijpe wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Zijpe, de provincie Noord-Holland, het VSB Fonds, BNG Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds, de Rabobank en regionale sponsoren, zie sponsoren.


Wim Bakker - Illusie


Toscani&Cornel - Schip