De week van fotografe Anno van der Heide tijdens Kunstroute Zijpe

De week van 22 t/m 28 juli staat Kunstroute Zijpe in het teken van fotografe Anno van der Heide. Zij is een van de aan de Kunstroute Zijpe 2013 deelnemende professionele kunstenaars en exposeert samen met haar leerlingen in de Herboren Toren in Burgerbrug. Haar leerlingen zijn Cees Munter, Jan Pilot en Tonny Pilot – van der Kort. Op zondag 28 juli is Anno van der Heide, van 14:00 tot 17:00 uur, in de Herboren Toren in Burgerbrug aanwezig om in dialoog te treden met geïnteresseerden en een toelichting te geven op haar kunstwerken. Van 15:30 tot 16:30 uur verzorgt zij een lezing met een beamerpresentatie van foto’s uit verschillende series en landen, zoals uit Mali, Tanzania, Guinee-Bissau, Spanje, Nederland. De toegang is gratis.
Tijdens haar lezing vertelt zij over haar werkwijze, bijvoorbeeld over hoe zij mensen benadert bij straatfotografie. Verder is er gelegenheid om vragen te stellen over reisfotografie of hoe je obstakels in de fotografie kunt hanteren. Daarnaast geeft zij een toelichting over de inhoud van haar cursussen en workshops. Fotografie is volgens Anno van der Heide méér dan met een snelle druk op de knop zoveel mogelijk foto’s schieten, die je na afloop op de computer bewerkt. Wanneer stijgt een foto uit boven het gemiddelde kiekje? Hoe baken je een onderwerp af? Hoe ontwikkel je een eigen stijl? Compositie, kritisch door de lens kijken en reflecteren op je eigen werk zijn in haar workshops belangrijker dan de technische aspecten.

Anno van der Heide
Anno van der Heide is fotografe, beeldend kunstenaar, journaliste en kunstdocente. “Kunst is een levensnoodzaak. Als fotografe heb ik me gespecialiseerd in documentaire portretten en straatfotografie. De werkelijkheid is vaak wonderlijker dan alles wat je kunt bedenken. Elke foto heeft een eigen verhaal. Ik fotografeer graag subculturen met hun eigen codes: zoals rock and roll feesten of religieuze processies. De straatportretten heb ik gemaakt in o.a. Guinee-Bissau, Spanje, Jemen en Nederland. Uit respect voor hun privacy, fotografeer ik voorbijgangers van heel dichtbij i.p.v. met een telelens. Het gevolg is dat mensen vaak spontaan poseren. Dan verander ik niets aan de opstelling: hooguit mijn camerastandpunt. Ik gebruik meestal de hele opname en maak zelden een uitsnede: de foto moet in één keer goed zijn. Daarbij fotografeer ik zoveel mogelijk met natuurlijk licht, wat tot een schilderachtige rauwheid leidt.” Naast documentaire foto’s maakt zij in opdracht portretten op locatie en journalistieke fotoreportages. Zij werkt o.a. voor de volgende opdrachtgevers: Volkskrant, Pers, Parool, HP/De Tijd, Algemeen Dagblad, ANWB en Socutera.
 
Kunstroute Zijpe 2013
Van 7 juli t/m 25 augustus vindt de 20ste editie van Kunstroute Zijpe plaats en zijn de binnenexposities in de kerken en de buitenexpositie langs de Grote Sloot, tussen Burgerbrug en Oudesluis, te bezichtigen. Kunstroute Zijpe 2013 bestaat uit twaalf projecten en staat in het teken van het thema verbinding. Elke week staat een van de deelnemende professionele kunstenaars of kunstenaarsduo’s centraal. De week van 22 t/m 28 juli staat in het teken van Anno van der Heide.

De folder met informatie over de Kunstroute Zijpe is onder andere verkrijgbaar bij de VVV en bij het gemeentehuis van Schagen. Kunstroute Zijpe wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Schagen, het VSB Fonds, BNG Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en regionale ondernemers/sponsoren.


Guinee-Bissau Cassacá onafhankelijkheidsmonument

Mali jongetje verkoopt vogeltje aan treinreizigers

Sevilla Nonnen