De week van Arno Heijligenberg

Kunstroute Zijpe is een jaarlijks terugkerende beeldende kunstexpositie die wordt tentoongesteld in landschap, tuinen en kerken, die zijn gelegen aan de Grote Sloot, tussen Burgerbrug en Oudesluis. Kunstroute Zijpe 2013 vindt plaats van 7 juli t/m 25 augustus en staat in het teken van het thema: verbinding. De titel is: Kunst Verbindt. In 2013 bestaat Kunstroute Zijpe uit twaalf projecten die allen inspelen op het thema verbinding, gericht op professionele kunst, amateurkunst en kunsteducatie. De binnenexposities zijn in de genoemde periode op de zondagen tussen 12:00 en 17:00 uur te bezoeken. De kunstwerken die opgenomen zijn in de buitenexpositie zijn de gehele week vanaf de openbare weg te bezichtigen.
Een van de projecten van dit jaar die de verbinding tussen de bewoners van de nieuwe gemeente Schagen creëert, is de expositie van Leermeester en Leerlingen. In de Herboren Toren in Burgerbrug exposeren vier leermeesters, afkomstig uit de voormalige gemeenten Harenkarspel, Schagen en Zijpe, samen met hun leerlingen.

De week van Arno Heijligenberg
Elke week staat in het teken van een van de deelnemende professionele kunstenaars. De eerste week is het de beurt aan kunstenaar Arno Heijligenberg, een van de Leermeesters. De leerlingen van Arno Heijligenberg zijn Annie Dapper, Diny Hagemans, Marja Ebbelaar en Peter van de Wiel. Op zondag 7 juli, zal Arno Heijligenberg van 12:00 tot 15:00 uur in de Herboren Toren aanwezig zijn om een demonstratie te verzorgen en met bezoekers in dialoog te treden.

Arno Heijligenberg zijn leven staat in het teken van het verbeelden van een zichtbare en verborgen emotie. Naast zijn werk als docent kunst&cultuur heeft hij gedurende 15 jaar alleen portretten in brons gemaakt, in opdracht. De portretten bestonden uit ruimtelijk beelden en reliëfportret. Twee en half jaar geleden is hij geraakt door het schilderwerk van oude meesters die werkten op panelen. De toegepaste techniek is een mengeling van impressionistisch en realistisch fijnschilderen en is afhankelijk van de persoon en de entourage. Zijn streven is het in contact brengen met een eigen verbeelding door bewust kijken. Beeldhouwen is het verbeelden en vormgeven van eigen gedachten door het weghalen van het materiaal, van bulten en kuilen en wat verder op je pad komt. Het aanleren van vaardigheden en het bewust bezig zijn met het moment van het creëren. Het bezielen van het werk. Arno Heijligenberg geeft aan dat hij aan het geluid van het bewerken van de steen kan horen of zijn cursisten verbonden zijn met hun werk of met hun hoofd bij andere zaken zijn.

Optredens en Impressies
Op diverse locaties, zowel binnen als buiten, vinden tijdens Kunstroute Zijpe optredens en impressies plaats. Op zondag 7 juli, zal de openingsbijeenkomst, in de kerk van Sint Maartensbrug, muzikaal omlijst worden door Zoë Veldt en Frans Oud. Op het kunstwerk de Stolp speelt Norbert Engbrocks-Creon. In de Herboren Toren zal de heer Niek Gramberg citer spelen. Informatie opvragen, over de mogelijkheden om op te treden tijdens Kunstroute Zijpe, kan via jolijn@kunstroutezijpe.nl.

De folder met informatie over de Kunstroute Zijpe is onder andere verkrijgbaar bij de VVV en bij het gemeentehuis van Schagen. Kunstroute Zijpe wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Schagen, het VSB Fonds, BNG Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en regionale ondernemers/sponsoren.


Arno Heijligenberg