De week van Gjalt Blaauw en Jenske Dijkhuis tijdens Kunstroute Zijpe

Van 7 juli t/m 25 augustus vindt de 20ste editie van Kunstroute Zijpe plaats en zijn de binnenexposities in de kerken en de buitenexpositie langs de Grote Sloot, tussen Burgerbrug en Oudesluis, te bezichtigen. Kunstroute Zijpe 2013 bestaat uit twaalf projecten en staat in het teken van het thema verbinding. Elke week staat een van de deelnemende professionele kunstenaars of kunstenaarsduo’s centraal. Er zijn vier ervaren en vier startende professionele kunstenaars geselecteerd om zowel autonoom werken tentoon te stellen als in duo’s invulling te geven aan diverse projecten. De week van 5 t/m 11 augustus staat in het teken van Kunstroute Zijpe duo Gjalt Blaauw en Jenske Dijkhuis.

11 augustus – Gjalt Blaauw en Jenske Dijkhuis in de kerk van Oudesluis
Gjalt Blaauw en Jenske Dijkhuis zijn op zondag 11 augustus, van 14:00 tot 17:00 uur, in de kerk van Oudesluis aanwezig om in dialoog te treden met geïnteresseerden en een toelichting te geven op hun kunstwerken. Geïnteresseerden kunnen hierdoor inzicht krijgen in hun werk en werkwijze. Zij verzorgen gezamenlijk van 15:30 tot 16:30 uur een lezing/presentatie. Gjalt Blaauw heeft speciaal voor deze presentatie een film gemaakt over het maakproces van zijn kunstwerken. De kerk van Oudesluis is te vinden bij Noorderweg 14. De toegang is gratis.

Bij het werk van Gjalt Blaauw zijn de basale gegevens van de beeldhouwkunst van belang. Massa, ruimte, materiaal en evenwicht zijn uitgangspunten. Al jaren lang zijn het materiaal en het zoeken naar evenwicht van belang. Aanvankelijk werkte hij vooral in steen, later zijn daar metaal en, gedurende een periode, glas en objets trouvés bijgekomen. Bouwen en stapelen is een veel door Blaauw gebruikte werkwijze. Hij wil dat het werk los van de grond komt. De werken hebben meestal de kleur van het materiaal zelf, steen of metaal. Het steen wordt vaak heel eenvoudig gehakt, waardoor het werk een ogenschijnlijke toevalligheid en een zekere puurheid uitstraalt. Het metaal wordt gelast en heeft een meer uitgesproken vorm. Het contrast dat ontstaat door verschillende materialen in een sculptuur wordt versterkt door deze tegenstelling in vormgeving. (“Lyrisch schetsboek voor de stad” 1994 Henriëtte Kindt)
Jenske Dijkhuis is ontwerper en maker van architectonische ruimtes en objecten. In 2006 studeerde zij af aan de Gerrit Rietveld academie om meteen daarna een eigen studio te beginnen. Sinds 2007 is de studio gevestigd in een oud fabriekspand in Zaanstad waar zowel projecten in opdracht als autonome werken worden ontworpen en gerealiseerd. De ruimtes die worden ontworpen bevatten vaak meerdere functies: een plaats voor sociale interactie, een slaapplek, ergens om te eten of verblijven, een podium voor de omgeving of een combinatie hiervan. Met deze ruimtelijke installaties probeert zij de gebruiker een persoonlijke beleving in de publieke ruimte te geven. Het verhaal van een plek, de genius loci, is daarbij vertaald naar een functionele, locatie-gebonden gebruikssculptuur.

Basisscholenproject Kunstroute Zijpe
Jenske Dijkhuis is een van de kunstenaars die de leerlingen van het basisonderwijs uit de gemeente Schagen heeft begeleid bij het maken en ontwerpen van kunstbanken. Picknicktafels zijn omgetoverd tot bijvoorbeeld een tafelvoetbalspel, een piratenschip en een poppenkast. De in totaal twaalf kunstbanken, die zijn gemaakt door de tien deelnemende basisscholen, zijn te vinden langs Kunstroute Zijpe. Dit project is uitgevoerd mede dankzij steun van Karwei Schagen en MPK Schilder& Constructiewerken. Zij hebben o.a. enkele picknicktafels beschikbaar gesteld.

De folder met informatie over de Kunstroute Zijpe is onder andere verkrijgbaar bij de VVV en bij het gemeentehuis van Schagen. Kunstroute Zijpe wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Schagen, het VSB Fonds, BNG Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en regionale ondernemers/sponsoren.


Gjalt Blaauw

Jenske Dijkhuis_Horizon Paviljoen

Gjalt Blaauw

Verbindingskunstwerk_Gjalt Blaauw en Jenske Dijkhuis

Kunstbank basisscholenproject_OBS Frankendael Callantsoog_o.b.v. Jenske Dijkhuis