De week van Hendrike Huijsmans en Tijl Orlando Frijns tijdens Kunstroute Zijpe

Van 7 juli t/m 25 augustus vindt de 20ste editie van Kunstroute Zijpe plaats en zijn de binnenexposities in de kerken en de buitenexpositie langs de Grote Sloot, tussen Burgerbrug en Oudesluis, te bezichtigen. Kunstroute Zijpe 2013 bestaat uit twaalf projecten en staat in het teken van het thema verbinding. Elke week staat een van de deelnemende professionele kunstenaars of kunstenaarsduo’s centraal. Er zijn vier ervaren en vier startende professionele kunstenaars geselecteerd om zowel autonoom werken tentoon te stellen als in duo’s te invulling te geven aan diverse projecten. De week van 15 t/m 21 juli staat in het teken van Kunstroute Zijpe duo Hendrike Huijsmans en Tijl Orlando Frijns.

21 juli – Hendrike Huijsmans en Tijl Orlando Frijns in de Kerk van Schagerbrug
Hendrike Huijsmans en Tijl Orlando Frijns zijn op zondag 21 juli, van 14:00 tot 17:00 uur, in de kerk van Schagerbrug aanwezig om in dialoog te treden met geïnteresseerden en een toelichting te geven op hun kunstwerken. Geïnteresseerden kunnen hierdoor inzicht krijgen in hun werk en werkwijze. Zij verzorgen gezamenlijk van 15:30 tot 16:30 uur een lezing/presentatie. De kerk van Schagerbrug is te vinden nabij Schagerweg nr. 40. De toegang is gratis.
Hendrike Huijsmans beeldt graag motieven uit. Letterlijk, maar ook menselijke motieven laten zich in beeldtaal vatten. Het contrast tussen geometrische patronen en organische vormen is voor haar spannend. Vormen die groeiend hun weg zoeken zijn ergens uit voortgekomen en reageren op hun omgeving, of ze zich nu verzetten of met de stroming meegaan. Graag maakt Hendrike vormen die tastend hun weg zoeken, die hun eigen gang gaan maar wel met de omgeving meedeinen. Veel van het werk van Tijl Orlando Frijns bestaat uit architectonische constructies. Taktiel en materieel. Vaak zijn het raamwerken. Duidelijk een in elkaar gezette structuur. Toen Tijl Orlando Frijns de kathedraal van Orvieto bezocht, kwam hij tot de conclusie dat het volledige gebouw, interieur, exterieur en ameublement, één groot kunstwerk is. Zo zit er volgens hem ook een systeem in de ruimtelijke ordening van een boerenerf: de functionele architectuur zoals graansilo’s en schuren vormen een haast verhalende, sterk samenhangende compositie in het landschap. Alle elementen werken samen, ze zijn verbonden. In deze gelijkwaardige benadering - van exterieur en interieur, vorm en functie - ligt de fascinatie voor het maken van zijn werk.

De folder met informatie over de Kunstroute Zijpe is onder andere verkrijgbaar bij de VVV en bij het gemeentehuis van Schagen. Kunstroute Zijpe wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Schagen, het VSB Fonds, BNG Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en regionale ondernemers/sponsoren.


Verbindingskunstwerk_Hendrike Huijsmans en Tijl Orlando Frijns

Hendrike Huijsmans_De Rode Golf

Tijl Orlando Frijns_Cutting

Hendrike Huijsmans_Rode Harten

Tijl Orlando Frijns_Vervormde kubus

Hendrike Huijsmans_De rode Dans