De laatste week van Kunstroute Zijpe, de week van Tonny Pieterse

Geïnteresseerden hebben nog één week om Kunstroute Zijpe te bezichtigen. Tot en met zondag 25 augustus vindt de 20ste editie van Kunstroute Zijpe plaats. Kunstroute Zijpe 2013 bestaat uit twaalf projecten en staat in het teken van het thema verbinding. De projecten of resultaten/kunstwerken die gemaakt zijn tijdens de uitvoering van de diverse projecten, hebben een plek gekregen, in één van de binnenexposities in de kerken (alleen op zondagen tussen 12:00 en 17:00 uur geopend) en in de buitenexpositie langs de Grote Sloot, tussen Burgerbrug en Oudesluis (elke dag vanaf de openbare weg te bezichtigen). Elke week staat in het teken van een van de deelnemende professionele kunstenaars. De laatste week van Kunstroute Zijpe, de week van 19 t/m 25 augustus, staat in het teken van glaskunstenaar Tonny Pieterse. Zij is op zondag 25 augustus van 14:00 tot 17:00 uur in de Herboren Toren in Burgerbrug aanwezig om een toelichting te geven op haar kunstwerken en informatie te verschaffen over de workshops fusen (glasversmelten) die zij verzorgt. Van 15:30 tot 16:30 uur geeft zij een lezing/presentatie. Tonny Pieterse is een van de leermeesters die dit jaar in de Herboren Toren exposeert, gezamenlijk met haar leerlingen. De leerlingen zijn Marianne van der Galiën, Marieke Pieterse, Cees Groen, Marja Kant-Buning en Margo Bethlehem-Nijhove. De toegang is gratis.

Tonny Pieterse aan het woord
De passie die Tonny Pieterse heeft voor glas is al in haar jeugd ontstaan. “De fascinatie voor glas en de eindeloze mogelijkheden in het werken in Tiffany- of koperfolietechniek al dan niet gecombineerd met het stoere ambachtelijke glas in lood, leiden naar de uitdaging om het fusen toe te voegen. Glas heeft oneindig veel mogelijkheden en is veelzijdig. Ik deel mijn passie voor glas graag met mijn leerlingen. Het samenspel van de leermeester en de leerling, het luisteren naar en het openstaan voor elkaars ideeën, het aanvoelen van elkaars emotie heeft z'n uitstraling op het resultaat van het werk.”

Twee muzikale optredens op zondag 25 augustus
Op zondag 25 augustus vinden er ’s middags diverse muzikale optredens plaats. In de Herboren Toren in Burgerbrug zullen Monique van Zwieten (zang) en Annie Dapper (piano) een optreden verzorgen. De Djembabbels zullen, afhankelijk van het weer, hun djembé muziek ten gehore brengen op het kunstwerk de Stolp of in de kerk van Sint Maartensbrug.

Nog één week Kunstroute Zijpe
De meer dan zeventig kunstwerken die opgenomen zijn in de buitenexpositie én de zes binnenexposities van Kunstroute Zijpe 2013 zijn nog maar één week te bezichtigen. Volgens Annet Meijering, voorzitter van Stichting Kunstroute Zijpe, is de 20ste editie een succes en is de stichting er ook dit jaar weer in geslaagd om unieke projecten te organiseren en exposities samen te stellen. “Kunstroute Zijpe 2013 staat in het teken van het thema verbinding en dit heeft in elk van de twaalf gerealiseerde projecten een andere en bijzondere invulling gekregen. Zo zijn de vier ervaren en vier startende kunstenaars een uniek samenwerkingsverband aangegaan. Zij hebben in duo’s een verbindingskunstwerk gemaakt, speciaal voor Kunstroute Zijpe. Deze kunstenaars hebben eveneens autonoom kunstwerken tentoongesteld in het landschap en in de kerken. De lezingen/presentaties die elke zondag gratis zijn bij te wonen, geven geïnteresseerden de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het werkproces en de gedachtegang van de kunstenaars. De amateurkunstenaars hebben dit jaar diverse mogelijkheden gekregen om te exposeren en deel te nemen aan Kunstroute Zijpe, o.a. in de Herboren Toren, waar vier professionele leermeesters gezamenlijk met elkaar en hun leerlingen exposeren. Met de uitvoering van dit project is getracht inwoners en kunstenaars uit de nieuwe gemeente Schagen met elkaar te verbinden. Daarnaast hebben amateurkunstenaars de mogelijkheid gekregen om onder begeleiding van een van de exposerende professionele kunstenaars, een buitenkunstwerk te ontwerpen en te maken. Deze kunstwerken worden tentoongesteld bij Grote Sloot 137. Ook de betrokkenheid van het Regius College Schagen heeft dit jaar een bijzondere invulling gekregen. Bij de Grote Sloot 433 is een boerenschuur omgetoverd tot expositielocatie. Leerlingen van het Regius College stellen hier kunstwerken van plexiglas tentoon. Daarnaast zijn buiten, op het erf, beeldbewerkingen te zien van bekende schilderijen, waaronder een beeldbewerking van Het meisje met de parel van Johannes Vermeer. Een van de andere projecten, die jongeren stimuleert om deel te nemen aan Kunstroute Zijpe, is het project gericht op het basisonderwijs uit de nieuwe gemeente Schagen. Tien basisscholen hebben, onder begeleiding van een van de deelnemende professionele kunstenaars, picknickbanken omgetoverd tot kunstbanken. Dit heeft geleid tot verrassende kunstwerken. Bewoners van Croon en Bergh, mensen met een verstandelijke beperking, hebben eveneens een kunstpicknicktafel gemaakt. Stichting Kunstroute Zijpe hoopt dat een ieder die Kunstroute Zijpe dit jaar heeft bezocht/bezoekt, geïnspireerd is/wordt en heeft genoten/geniet van de diversiteit. Het is een bijzondere kunstroute, die kunst toegankelijk maakt, vele mensen uit diverse groepen in onze samenleving met elkaar verbindt en de mogelijkheid biedt om kunst te beoefenen, tentoon te stellen en te beleven.“

De folder met informatie over de Kunstroute Zijpe is onder andere verkrijgbaar bij de VVV en bij het gemeentehuis van Schagen. Kunstroute Zijpe wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Schagen, het VSB Fonds, BNG Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en regionale ondernemers/sponsoren. Aanvullende informatie: www.kunstroutezijpe.nl.
Tonny Pieterse

Gjalt Blaauw

Verbindingskunstwerk Hendrike Huijsmans en Tijl Orlando Frijns

Leerlingen van de Brug

Leerlingen van 't Zwanenest