De week van Truus Laan tijdens Kunstroute Zijpe

De week van 29 juli t/m 4 augustus staat Kunstroute Zijpe in het teken van Truus Laan. Zij is een van de aan de Kunstroute Zijpe 2013 deelnemende kunstenaars en exposeert samen met haar leerlingen in de Herboren Toren in Burgerbrug. Haar leerlingen zijn Immy Landman, Claudia Marees, Nico Laan, Doke Trip en Annie Wiersma. Op zondag 4 augustus is Truus Laan, van 14:00 tot 17:00 uur, in de Herboren Toren in Burgerbrug aanwezig om in dialoog te treden met geïnteresseerden en een toelichting te geven op haar kunstwerken. Daarnaast zullen er cursisten aanwezig zijn die laten zien hoe er geboetseerd wordt. Van 15:30 tot 16:30 uur verzorgt Truus Laan een lezing/presentatie over haar werken. De toegang is gratis.

Truus Laan aan het woord
“De dagelijkse dingen om mij heen geven mij genoeg inspiratie voor de onderwerpen van mijn beelden. De natuur, de geboorte van een kind of het overlijden van een dierbaar persoon. Ik kijk tevreden terug op de ruimtelijke werken die ik gemaakt heb voor Landgoed Hoenderdaell en het beeld op het Ceresplein in Breezand, waar mijn kleindochter model voor heeft gezeten. Een van mijn laatste opdrachten was een zeer speciale en emotionele. Het maken van een urn in de vorm van een kooikarper die de overledene op zijn rug als tattoo had staan. Mijn beelden zijn allen in brons gegoten. Behalve het gietwerk doe ik alles zelf, slijpen, polijsten en patineren.”

Kunstwerken uit Masterclass sieren het Zijper Landschap
Van 7 juli t/m 25 augustus vindt de 20ste editie van Kunstroute Zijpe plaats en zijn de binnenexposities in de kerken en de buitenexpositie langs de Grote Sloot, tussen Burgerbrug en Oudesluis, te bezichtigen. Kunstroute Zijpe 2013 bestaat uit twaalf projecten en staat in het teken van het thema verbinding. Een van de projecten heeft plaatsgevonden in de aanloop naar Kunstroute Zijpe 2013, Masterclass Buitenkunst op Locatie. De resultaten, afkomstig uit deze Masterclass, zijn te bewonderen bij de Grote Sloot 137. De in totaal veertien buitenkunstwerken zijn gemaakt door negentien deelnemers, onder begeleiding van een professionele kunstenaar.

Trio Tarantella in kerk Schagerbrug
Op zondag 4 augustus treedt het Trio Tarantella op in de kerk van Schagerbrug. Zij zullen om 13:00, 14:00 en 15:00 uur een muziekoptreden verzorgen. De toegang is gratis. De Tarantella is een Italiaanse dans in 6/8 of 4/4 maat, gekenmerkt door het snel ronddraaien van dansende paren. De naam verwijst naar Tarente in Apulië (Zuid-Italië) en/of naar de tarantulaspin (Lycosa tarantula), waarvan gedacht werd dat de beet dodelijk kon zijn en enkel te genezen door wild te dansen.

De folder met informatie over de Kunstroute Zijpe is onder andere verkrijgbaar bij de VVV en bij het gemeentehuis van Schagen. Kunstroute Zijpe wordt mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Schagen, het VSB Fonds, BNG Cultuurfonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en regionale ondernemers/sponsoren.


Truus Laan met haar leerlingen

Truus Laan met haar leerlingen

Masterclass Buitenkunst op Locatie_Nelleke Beenker


Masterclass Buitenkunst op Locatie_Marit Visser

Masterclass Buitenkunst op Locatie_Jan Oudhof