Kunstroute Zijpe 2014 was wederom een groot succes!

Gemeente Schagen – De Kunstroute Zijpe 2014 - Kunst Beweegt zit er weer op. De organisatie van Kunstroute Zijpe kijkt terug op een succesvolle 21ste editie van Kunstroute Zijpe. Volgens Annet Meijering, voorzitter van Stichting Kunstroute Zijpe, is de 21ste editie wederom een succes en is de stichting er ook dit jaar weer in geslaagd om unieke projecten te organiseren en exposities samen te stellen.

Annet Meijering: “Kunstroute Zijpe 2014 stond in het teken van het thema beweging. Dit thema heeft in elk van de projecten een andere en bijzondere invulling gekregen. Zo zijn vijf professionele kunstenaars en een kunstenaarsduo de uitdaging aangegaan om kunstwerken te exposeren of speciaal voor Kunstroute Zijpe te maken, die een relatie hebben met dit thema. Minimaal een van hun werken diende letterlijk te bewegen. Dit konden subtiele bewegingen zijn, zoals bij het werk Vele Gezichten van Peter Bergenhenegouwen, die door invloed van de regen en waterverdamping veranderde van positie waardoor een ander beeld ontstond. Maar bijvoorbeeld ook een duidelijke zichtbare beweging, zoals het werk van Judith Hebly. Haar Geringde 10x25 speelde in de wind.
De lezingen die elke zondag bij te wonen waren, gaven geïnteresseerden de mogelijkheid om een kijkje te nemen in het werkproces en de gedachtegang van de kunstenaars. Dit zorgde ervoor dat je in sommige gevallen de kunstwerken van de betreffende kunstenaar met andere ogen ging bekijken of anders ervaarde. Ook de amateurkunstenaars hebben dit jaar diverse mogelijkheden gekregen om te exposeren en deel te nemen aan Kunstroute Zijpe, o.a. in de Herboren Toren, waar vier professionele leermeesters gezamenlijk met elkaar en hun leerlingen exposeerden. Daarnaast hebben amateurkunstenaars de mogelijkheid gekregen om onder begeleiding van Ank van der Horst een buitenkunstwerk te ontwerpen en te maken. Deze kunstwerken werden tentoongesteld bij Grote Sloot 137 en hadden allemaal een relatie met het thema beweging. Bij de Grote Sloot 137 waren ook de werken te vinden van de leerlingen van het Regius College Schagen en het basisonderwijs uit Schagen. Leerlingen van het Regius College hebben kunstwerken gemaakt over wat hen beweegt iets wel of niet te doen. In de kunstwerken zijn muziek, filosofie, poëzie en beeldrijm verwerkt. Dit heeft geresulteerd in prachtige kunstwerken, waarin heel duidelijk terug is te vinden wat de dromen zijn van de leerlingen, zoals moeder worden, een reis maken of een mooie baan vinden. Een ander project welke ervoor zorgt dat jongeren met kunst in aanraking kwamen was De Doe Wei. De Doe Wei werd gevormd door kunstwerken die mensen uitnodigden om te gaan bewegen. De kunstwerken, waarvoor oude fitnessapparaten de basis vormden, zijn ontworpen en gemaakt door leerlingen van de bovenbouw van veertien basisscholen uit de gemeente Schagen, onder begeleiding van Ank van der Horst. Het is prachtig om te zien hoe enthousiast kinderen aan de slag gaan met het maken van een kunstwerk. Helemaal in dit project is het mooi tot uiting gekomen, omdat de leerlingen op hun eigen kunstwerk konden bewegen en spelen. De kinderen waren dan ook veelvuldig te vinden in De Doe Wei de afgelopen periode. Ook de bewoners van Croon en Bergh, mensen met een verstandelijke beperking, hebben weer een eigen kunstwerk mogen maken welke langs de Grote Sloot prijkte dit jaar. Ard Doko, street artist, heeft samen met hun een graffiti kunstwerk gemaakt. Het was fantastisch om te zien hoe trots deze kunstenaars waren op hun eigen kunstwerk welke te zien was bij Croon en Bergh. Ard Doko was ook een van de kunstenaars die werken ter beschikking heeft gesteld voor het project Verkoop per opbod. De meeropbrengst van de verkoop van deze kunstwerken komt de organisatie van Kunstroute Zijpe 2015 ten goede.
Stichting Kunstroute Zijpe hoopt dat een ieder die Kunstroute Zijpe dit jaar heeft bezocht, geïnspireerd is en heeft genoten van de diversiteit. Het was een bijzondere kunstroute, die kunst toegankelijk maakte, vele mensen uit diverse groepen in onze samenleving met elkaar verbond en de mogelijkheid gaf om kunst te beoefenen, tentoon te stellen en te beleven. Hopelijk hebben wij ook dit jaar weer mensen bewogen om op een andere manier naar kunst en naar het landschap van de polder Zijpe te kijken.“


Kunstroute Zijpe werd mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Schagen, het VSB Fonds, het Prins Bernhard Cultuur Fonds en regionale ondernemers/sponsoren.


Annelies Horden-Droomgestalten _ Grote Sloot 143


Breuer&Van Olst-Rietsigaren full collor _ Grote Sloot 141


Judith Hebly-Geringde 10x25 _ Grote Sloot 405


Mai Movrin - Bezinning _ Grote Sloot 483a


Peter Bergenhenegouwen - De onbestemming _ Grote Sloot 269

Truus van den Heuvel-Wuivende zuilen _ Grote Sloot 341


Leermeesters bewegen hun Leerlingen

Project Kunst in Beweging - Marit Visser _ Iets vanuit het niets – ZIJN

Project Kunst in Beweging - Ellen Fasciana & Diana Steinz _ Beweging in de stilte

De Doe Wei

Regius College in Beweging

Regius College in Beweging

Regius College in Beweging


Croon en Bergh in Beweging

Kunstwerk Verkoop per opbod - Ard Doko