Zondag 27 juli lezing door kunstenares Annelies Horden tijdens Kunstroute Zijpe

Gemeente Schagen – Op zondag 27 juli hebben geïnteresseerden de mogelijkheid om met één van de professionele kunstenaars, afkomstig uit heel Nederland, die in 2014 werken exposeert tijdens Kunstroute Zijpe, in gesprek te treden. Twee van de deelnemende kunstenaars in 2014 zijn woonachtig en werkzaam in de gemeente Schagen, waaronder Annelies Horden. Op zondag 27 juli zal zij vanaf 15:00 uur in de kerk van Oudesluis (Noorderweg 14) aanwezig zijn. In deze kerk exposeert zij kunstwerken die in samenwerking met Bastiaan Buissink en Gerda Schimmel tot stand zijn gekomen. Om 15:30 uur zal Annelies Horden een lezing verzorgen. Tijdens de lezing zal een documentaire vertoond worden. Er is een documentaire gemaakt over haar werk en over voor haar inspirerende kunstenaars, dit zijn onder andere Joseph Beuys, Robert Rauschenberg, Louis Bourgeois en Eva Hesse. In de documentaire komt aan de orde waarom zij haar inspireren en wat hun invloed op haar werk is. De documentaire duurt 15 tot 20 minuten. Na de documentaire is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. De toegang is gratis.

Annelies Horden
De fragiliteit van de samenleving geeft zij vorm door met afvalmaterialen te werken. Zij gaat op zoek naar (afval)materialen met een verhaal. In haar kunstwerken worden alledaagse gebruiksvoorwerpen voor de verbeelding van onze ‘maakbare’ samenleving verwerkt. De structuur van het materiaal, de veelvoud, het ritme, de patronen en de gelaagdheid zijn van wezenlijk belang in haar objecten en installaties. Zij manipuleert het leven van alle dag en maakt zichtbaar waar anders aan voorbijgegaan wordt. Op deze manier legt Annelies Horden de (schijnbare) schoonheid van onze consumptiemaatschappij vast. Voor Kunstroute Zijpe heeft zijn onder andere objecten en/of installaties van versmolten folie gemaakt. Versmolten plastic is transparant, kwetsbaar, grillig, giftig en onvoorspelbaar. Deze eigenschappen laten haar zien dat versmolten plastic ‘menselijke- en dierlijke’ trekjes vertonen. In de Dikke van Dale staat bij bewegen de volgende omschrijving: Van plaats of stand veranderen: Ontroeren, overreden, overhalen. In haar objecten en/of installaties komen op verschillende manieren alle betekenissen van het werkwoord ‘bewegen’ terug.

Van zondag 29 juni t/m zondag 17 augustus vindt in de gemeente Schagen, in de Kop van Noord-Holland, de 21ste editie plaats van Kunstroute Zijpe. De kunstwerken die opgenomen zijn in de buitenexpositie zijn te vinden langs de westzijde van de Grote Sloot, tussen Oudesluis en Burgerbrug. De buitenexpositie is van 29 juni t/m 17 augustus elke dag vanaf de openbare weg te bezichtigen. De binnenexposities in de kerken zijn op de zondagen geopend van 12:00 tot 17:00 uur. De toegang is gratis. Aanvullende informatie over Kunstroute Zijpe 2014 zie www.kunstroutezijpe.nl.


Droomgestalten _ Grote Sloot 143

Heavens Playground 1 _ Grote Sloot 169

Rollator _ Grote Sloot 171

Heavens Playground 2 _ Grote Sloot 381

Circle _ Grote Sloot 411

White Horse _ De Akker 21