DE BEELDEND KUNSTENAARS
KU(N)STROUTE ZIJPE AAN ZEE


Onderstaande kunstenaars hebben allemaal een paviljoen/locatie toegewezen gekregen. De kunstenaars zullen zowel in als rondom het paviljoen/de locatie kunstwerken tentoonstellen. Onderstaand treft u informatie over de kunstenaars (van Noord naar Zuid).

Anno van der Heide Fotografe uit Tuitjenhorn 't Klavertje 4
Beatrix Smit
Beeldend kunstenaar uit Warmenhuizen 't Klavertje 4
Saskia Warneke Beeldend kunstenaar uit Callantsoog 't Klavertje 4

Hans Cornel

Beeldend Kunstenaar uit Oudesluis

De Stern

Albert Kramer
Beeldhouwer uit Rotterdam Vos
Hendrike Huijsmans Beeldend Kunstenaar uit Wolphaartsdijk De Toko
Merel Holleboom Beeldend Kunstenaar uit Nijmegen Woest
Cobi Dierikx
Beeldend Kunstenaar uit Hoorn De Strandtent
Ingerid Opstelten Beeldend Kunstenaar uit Alkmaar De Strandtent
Ni-el Beeldhouwer uit Bleiswijk Zilte Zucht
Leo Gerritsen 3D Kunstenaar uit Overasselt Paviljoen Noord
SLeM - Bruno Doedens Gevestigd in Amsterdam Paviljoen New-Zuid

Rikke Munkholm Laursen

Gevestigd in Toscana Paviljoen New-Zuid
Ria Roerdink Beeldend Kunstenaar uit Nijmegen Zee & Zo
Monique Verbruggen
Glaskunstenaar uit Kûbaard Zand tegen Zee

Expositie kunstwerken

Anno van der Heide
Fotografe uit Tuitjenhorn
annovanderheide.com
In en rondom 't Klavertje 4

Anno van der Heide is fotografe, beeldend kunstenaar en journaliste. Daarnaast is ze bevoegd kunst- en fotografiedocente. Zij heeft lesgegeven aan het Sancta Maria Lyceum, Haarlem; Europese school, Bergen; Centrum voor Kunst en Cultuur De Meerse, Hoofddorp; De Blauwe Schuit, Hoorn. Verder was zij gastdocente aan de kunstacademie in Paramaribo en gaf zij lessen straatfotografie en photoshop in een vrouwenfotostudio in Jemen. Daarnaast geeft zij workshops, privélessen en schrijflessen. Tijdens Ku(n)stroute Zijpe aan Zee verzorgt zij de workshop Fotografie aan Zee (zie workshops).


 

Expositie kunstwerken

Beatrix Smit
Beeldend kunstenaar uit Warmenhuizen

atelier-b.nl
In en rondom 't Klavertje 4

Het werk van Beatrix Smit is figuratief, impressionistisch, veelal kleurig en met een vleugje humor. In het paviljoen is haar werk te bewonderen. Daarnaast komt Beatrix Smit met een installatie van 50 vissen, die geplaatst zullen worden in en om strandpaviljoen 't Klaverje 4. Geïnspireerd op strand, zand, vissen, in- en uittochten, heeft zij een indrukwekkend aantal "maatjes" van keramiek gemaakt. Allemaal verschillend, maar samen één. Deze installatie is alleen in de weekenden te zien. Tijdens Ku(n)stroute Zijpe aan Zee kunnen volwassenen deelnemen aan de workshop Mobiles en kinderen aan de Mozaïek workshop (zie workshops).


Expositie kunstwerken

Saskia Warneke
Beeldend kunstenaar uit Callantsoog
saskiawarneke.nl
In en rondom 't Klavertje 4

Saskia Warneke is beeldend kunstenaar, autodidact en woont alweer meer dan 27 jaar in Callantsoog. Zij is begonnen met schilderen met olieverf en acryl. In de loop der jaren hebben haar werkzaamheden zich steeds meer verlegd naar het maken van beelden in steen, brons en hout. Experimenteren met en combineren van uiteenlopende materialen en technieken ziet zij als een uitdaging. Dit is dan ook haar bron van inspiratie. Tijdens Ku(n)stroute Zijpe aan Zee verzorgt Saskia Warneke de workshop Schilderen met Acryl (zie workshops).Expositie kunstwerken

Hans Cornel
Beeldend Kunstenaar uit Oudesluis
hanscornel.nl
In en rondom De Stern

Hans Cornel is beeldend kunstenaar en werkt met verschillende technieken, waaronder assemblages, fotografie, grafische experimetele technieken, installaties met lichtprojecties, collages en video.
Hans Cornel heeft zich altijd bediend van verschillende media om zijn artistieke ideeën te kunnen verwezenlijken. Als een uitvinder in zijn laboratorium, analyseert en experimenteert Cornel met zijn materialen en voorwerpen, demonteert en combineert deze, ontwikkelt ideeën voor beelden en zoekt naar technische oplossingen voor de uitvoering. Het tweedimensionale werk ontstaat op dezelfde wijze. Dit is een spannende ontdekkingsreis met grafische technieken. Hij "schildert" met de etspers en rollers. De laatste jaren experimenteert hij veel met licht. Objecten, installaties en projecties met diverse apparaten.


Expositie kunstwerken

Albert Kramer
Beeldhouwer uit Rotterdam
kramer-kunstwerken.nl
In en rondom Vos

Beeldhouwer Albert Kramer van idee tot ontwerp en uitvoering. Vormgeving d.m.v. snijden in schuim, afwerking met gewapend kunsthars. Mensen en dieren zijn in beweging, hebben een richting en kunnen daarmee betekenis geven aan een situatie. Sinds 2000 geeft Albert Kramer ze gestileerd vorm. Die vormgeving is kenmerkend. De vorm van het moment in de beweging stelt hem in staat een actie te verbeelden. Soms een reactie op een tweede of derde beeld. Sommige werken gaan over het dier zelf. Wat maakt een vorm een dier. Wanneer is een vorm aaibaar en wat kan er allemaal weggelaten worden zodat we er geen dier meer in kunnen herkennen. Hoogtepunten in zijn werk zijn o.a. de Kraanvogel in Lekkerkerk, de Dans der Schepselen in Gemonde en Viss'n in Breskens. Zijn specialisatie is kunst en speelkunst in de openbare ruimte. Zijn inkomsten verwerft hij voornamelijk uit opdrachten.


Expositie kunstwerken

Hendrike Huijsmans
Beeldend Kunstenaar uit Wolphaartsdijk
hendrikehuijsmans.nl
In en rondom De Toko

Vrije organische vormen die groeiend een weg zoeken boeien Hendrike Huijsmans mateloos. Vooral in haar vrije werk is dit duidelijk te zien. Haar beelden hebben altijd een open karakter en suggereren beweging. Vorm is voor haar van het allergrootste belang. Kenmerkend zijn de duidelijke strakke, vloeiende lijnvoering en het gebruik van heldere kleuren.
Graag werkt Hendrike Huijsmans met glas, staal en polyester. Het werk is bijna altijd kleurrijk, heeft een royaal formaat en een positieve uitstraling. Graag maakt Hendrike vrij werk maar zij werkt ook in opdracht. Haar werkplaats en atelier zijn gevestigd in het Zeeuwse Wolphaartsdijk.


Expositie kunstwerken

Merel Holleboom
Beeldend Kunstenaar uit Nijmegen
merelholleboom.nl
In en rondom Woest

Merel Holleboom maakt ruimtelijk werk, bewegende beelden en installaties met een constructief en monumentaal uiterlijk, hoofdzakelijk van metaal en hout. Haar kunstwerken dagen de bezoeker uit om letterlijk in beweging te komen en de werken aan te raken, in beweging te zetten of er zelf een deel van te worden.
Merel Holleboom houdt van 'interactieve' beweging, zoals bij twee dansende figuren, een draaiend wiel dat een ander wiel aandraait, harde wind die boomtoppen ombuigen, actie is reactie. Zij is ook nieuwsgierig naar 'fysiek onzichtbare' beweging, dat wat mensen beweegt dingen wel of niet te doen, innerlijke processen of globale veranderingen in de wereld. Zij probeert in haar werk de toeschouwers met een beetje humor en spel letterlijk in aanraking en beweging te laten komen met serieuze zaken in onze samenleving. Zij daagt en nodigt iedereen uit deel te nemen in 'haar wereld' die stukjes van 'onze wereld' reflecteert. Naast vele tentoonstellingen en kunstroutes in binnen en buitenland, heeft zij ook een aantal 'community art' projecten gedaan en werken in opdracht gemaakt.


Expositie kunstwerken

Cobi Dierikx
Beeldend Kunstenaar uit Hoorn
cobidierikx.nl

In en rondom De Strandtent

Beeldend kunstenaar Cobi Dierikx toont de kracht van staal. Abstracte vormgeving contrasterend in een natuurlijke omgeving. Staal geeft een andere blik op de natuur en de natuur een andere blik op staal door middel van de overeenkomst van het kijken. Met haar beelden onderzoekt zij de mogelijkheid deze te integreren op de plek waar ze geplaatst worden. Haar beelden hebben dikwijls een open structuur, zodat het object het achterliggende gebied er bij betrekt. Licht en schaduw spelen hierbij een belangrijke rol. Oplichten, lichter voelen, schitteren, verlichten, zonsopgang, brekende golven, schittering, goed voelen, dag en nacht, ochtendgloren, nieuw tijdperk, bakens, vuurtoren, toekomst, licht en duisternis, spel licht en schaduw, doorlichten en zonne-energie zijn o.a. woorden/woordspelingen die terug te zien zijn in het werk van Cobi Dierikx. In sommige van haar werken is daadwerkelijk licht toegevoegd d.m.v. zonne/energie. Doorkijkjes, schittering en beleving als men naar kunst kijkt, past Cobi Dierikx toe en vindt zij belangrijk in haar kunstwerken.


Expositie kunstwerken

Ingerid Opstelten
Beeldend Kunstenaar uit Alkmaar
ingeridopstelten.nl
Bij De Strandtent

Bij De Strandtent is ook werk te vinden van Ingerid Opstelten. Zij is een van de begeleidende kunstenaars van het basisscholenproject. Ingerid Opstelten laat zich in haar werk leiden door het uitgangspunt dat wat fysiek zichtbaar is van de mens slechts als drager dient. Wat de mens beweegt; zijn 'innerlijk', laat zich moeilijker vangen. In deze maatschappij worden we overspoeld door visuele informatie, hierdoor zijn we al meer geneigd oppervlakkig te kijken.


Expositie kunstwerken

Ni-el
Beeldhouwer uit Bleiswijk
ni-el.nl
In en rondom Zilte Zucht

Ni-el is een beeldhouwer uit Bleiswijk. Zijn werk wordt getypeerd door enerzijds het materiaal; hout, anderzijds door de eenvoud van lijn. Zijn werk gaat over vrouwen.
Vrouwen vindt hij het mooiste en meest intrigerend op deze aardkloot. Hij kijkt graag naar hen. De vormen, de verhoudingen, hij kan er geen genoeg van krijgen. Ook 'nature' zoals de Engelsen het karakter treffend omschrijven, fascineert hem. Hoe vrouwen denken, dingen doen en waarom. Kortom: hoe zij in het leven staan. Dit is de basis van al zijn beelden. Hij houdt van 'woman and their nature'.


Expositie kunstwerken

Leo Gerritsen
3D Kunstenaar uit Overasselt
leogerritsen.eu

In en rondom Paviljoen Noord

Leo Gerritsen is 3D kunstenaar en maakt architectonische objecten uit cortenstaal, geschikt voor bewoning door vogels.
Het bouwen van vogelhuizen is uitdagend en bezielend werk. Het is architectuur op kleine schaal, architectuur voor in de achtertuin, vogelhuisvesting op niveau. Ieder huisje is immers een uniek en een autonoom kunstwerk, dat met veel respect voor eventuele gebruikers tot stand komt. Ieder huisje wordt ontworpen en met liefde voor de natuur gebouwd. Maar toch is het wel of niet bewoond worden niet zijn belangrijkste
uitgangspunt. Het vogelhuisje dient als een voertuig van de geest van Leo Gerritsen. Het vogelhuisje heeft voor hem een functie als drager en aanjager van het scheppingsproces. En zo ontstaan de kunstwerken, die een eigenzinnige mix vormen tussen autonome kunst, mini-architectuur en een functioneel object. Spannend is het wel in het voorjaar. Gaat er bewoning plaatsvinden of blijft het `gewoon` een object in de tuin? Vliegen de gebruikers af en aan, of blijft de esthetische kwaliteit de boventoon voeren? Wordt het functioneel, of blijft het op zich staande kunst? Je blijft kijken, naar die vogelhuisjes!Fotograaf Floris Leeuwenberg


Fotograaf Floris Leeuwenberg


Expositie kunstwerken

SLeM - Bruno Doedens
Gevestigd in Amsterdam
slem.org

In en rondom Paviljoen New-Zuid

SLeM - Stichting Landschapstheater en Meer – maakt het alledaagse ongewoon en schept zo ruimte voor verbeelding en verwondering. SLeM onderzoekt hoe kunst een landschap kan vormen en vervormen. Door natuurkrachten, maar vooral ook door mensen en met mensen. Op deze wijze jaagt ze zowel culturele als sociale processen aan. SleM opereert op het snijvlak van landschapsarchitectuur, locatietheater, beeldende kunst en film. Nieuwe tijdelijke landschappen krijgen vorm door de inbreng en de confrontatie van deze disciplines. Het alledaagse wordt verrijkt en vertraagd, opgeladen en vervreemd. Het landschap wordt een plek met een verhaal en een geheugen. Het publiek is deelnemer en toeschouwer tegelijk. Proces en resultaat zijn gelijkwaardig. SLeM wordt geleid door landschapsarchitect-kunstenaar Bruno Doedens.

LETSDANCE – Bruno Doedens / SLeM
Wij zijn natuur, al lijken we dit te zijn vergeten, bewust of onbewust. We staan er niet boven, niet onder, we zijn met elkaar verbonden. Zoals de natuur afhankelijk is van de grillen van de mens, is de mens afhankelijk van de grillen van de natuur. Het tijdelijk landschap van honderd dubbelbollen symboliseert die onderlinge, kwetsbare afhankelijkheid. Het is een complexe relatie, soms ontroerend, soms ongenaakbaar. Net als in een dans stoten we elkaar af en trekken we elkaar aan, we spelen en vechten, maar altijd in het besef dat we elkaar nodig hebben. It takes two to tango.


Expositie kunstwerken

Rikke Munkholm Laursen
Gevestigd in Toscana
rikkemunkholmlaursen.com
In en rondom Paviljoen New-Zuid

Rikke Munkholm Laursen is opgegroeid in Denemarken en werkt al meer dan twintig jaar in Toscana. Met haar artistieke achtergrond van tekenen & schilderen werd ze geïnspireerd door de natuurlijke materialen leem en klei in het Toscaanse landschap. Met deze materialen brengt ze de essentie en schoonheid van de Scandinavische en Italiaanse cultuur samen. Ze combineert de eenvoud van het noorden in haar vormentaal met de warme rijkdom van de Italiaanse natuurlijke materialen. Rikke gelooft in de kracht van de menselijke energie en de positieve intenties van iedereen. Haar karakteristieke 'gezichten' hebben een bepaalde abstractie waarin iedereen zich herkent en belangrijker nog, zichzelf daardoor verbonden voelt met het grotere natuurlijke eco-systeem waarvan we allemaal deel uitmaken.

ZANDGEZICHTEN
Sinds kort experimenteert ze in samenwerking met SLeM ook met zand (Sabbia), als een derde materiaal in haar werk. De zandgezichten van enkele meters groot worden op locatie gemaakt en zijn vanaf het begin onderhevig aan de krachten van de natuur. Voor slechts een beperkte tijd zijn ze onlosmakelijk onderdeel van het altijd in beweging zijnde kustlandschap. Deze transformatieve kwaliteit creëert een nieuwe poëtische laag. De tijdelijke beelden lijken te ontstaan én al weer te verdwijnen voor dat je ze bewust hebt kunnen ervaren.Expositie kunstwerken

Ria Roerdink
Beeldend Kunstenaar uit Nijmegen
riaroerdink.nl

In en nabij Zee & Zo

Ria Roerdink is beeldend kunstenaar, dichter en muzikant. De combinatie van taal en beeld en het gebruik van uiteenlopende materialen en disciplines is belangrijk in haar werk.
Ria Roerdink heeft haar opleiding voltooid aan de Kunstacademie St. Joost in Breda en is daarna enkele jaren als kunstenaar werkzaam in Amsterdam. Vervolgens woonde zij drie jaar in New York. In die periode ontwikkelt zij zich als dichter. Het heeft een belangrijke invloed op haar beeldende werk. Zij start met het gebruik van taal in haar beeldende kunst. Nu werkt zij vanuit haar atelier in de Krayenhoffkazerne in Nijmegen.
Zij maakt werk voor binnen en buiten. Haar werk karakteriseert zich door het gebruik van uiteenlopende disciplines en technieken uitgevoerd in materialen zoals polyester, kartonnen verpakkingsmateriaal, knikkers, oesterschelpen, staal, brons, 3D lijnen en papier. Zij zoekt naar materialen die passen bij het beeld; af en toe is het materiaal zelf uitgangspunt. Vooral het 'Water' is een steeds sterk terugkerend thema. Ook in deze tentoonstelling tijdens Ku(n)stroute Zijpe 2017. Andere thema's die regelmatig terugkeren in haar werk, zijn vervreemding en humor, orde en chaos, beweging, verandering en herhaling. Sinds 2 ½ jaar is muziek een nieuw element in haar werk.Expositie kunstwerken

Monique Verbruggen - MoGlas
Glaskunstenaar uit Kûbaard
moglas.nl

In Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee

Licht, schaduwen en spiegelingen fascineren Monique Verbruggen. Als zesjarige experimenteerde zij met spiegels en ontdekte het Droste effect. Als zestigjarige wil zij niet geloven dat haar spiegelbeeld even oud is. Maar wanneer zij spiegels tegenover elkaar plaatst, als caleidoscoop, heeft zij een eindeloze inspiratiebron. Nu exposeert zij haar gefused glas en caleidoscopen-lampen. Ook de reuze caleidoscoop is te zien waar je je hoofd in steekt en aan de wielen mag draaien. Monique Verbruggen vindt het geweldig als zij mensen ziet "verdwijnen" en ziet dat mensen op ontdekkingsreis gaan in haar glazen wereld. De caleidoscoop staat voor ontwikkeling en toont de kracht van in beweging zijn. Zij voelt zich zowel kunstenaar als designer en laat haar hart spreken wanneer dat nodig is en gebruikt haar hoofd wanneer dat verstandig is. Dus maakt zij ook gewoon glas in lood ramen.

Monique Verbruggen zal tevens workshops verzorgen en een lezing (zie workshops).