Ku(n)stroute Zijpe aan Zee van start

Gemeente Schagen – Van 1 t/m 17 september 2017 zal het strand van de gemeente Schagen het decor zijn van een nieuw kunstevenement. Op vrijdagavond 1 september zal de eerste editie van Ku(n)stroute Zijpe aan Zee op spectaculaire wijze van start gaan met een unieke kunstwandeltocht. Bij geschikt/mooi weer start deze wandeltocht om 19:30 uur (aanvang 19:15 uur) bij de slagboom van Strandslag Burgemeester Breebaartweg in Sint Maartenszee. Tijdens de wandelroute, die ongeveer anderhalf uur zal duren, zullen de bezoekers verrast worden door beeldende kunst en optredens van het KeetKoor, Colet Nierop (harp), Dichtduo Kleine (poëzie), Ballet en Dansstudio Chantal, Tadam! (koor), STUDIO nh (theater), Team Fryske Draeken (vliegers) en Pardans met de openingsdans Aarde(n). Geen doorgang bij slecht weer - zie www.kunstroutezijpe.nl.

Programma van het eerste weekend
De kunstwerken in, op en rondom de 10 strandpaviljoens in gemeente Schagen en in Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee, zijn dagelijks van 1 t/m 17 september bij elk paviljoen te bewonderen. Team Fryske Draeken zal, zowel 1 september ‘s avonds als op zaterdag 2 september overdag, bij strandpaviljoen Noord een vliegerdemonstratie verzorgen. Op diezelfde zaterdag kunnen geïnteresseerden onder leiding van een kunstenaar, zelf met kunst bezig zijn. Kinderen kunnen deelnemen aan de workshops mozaïek van Beatrix Smit en volwassenen aan de Fotografie aan Zee workshop van Anno van der Heide. Zaterdagavond vindt bij Strandpaviljoen Noord het kampvuurconcert plaats, met optredens van FARAYI, Jet en Eef, Het Wildrijk Ensemble en Zoet!, nabij het kampvuurkunstwerk van Cobi Dierikx.
Op zondag 3 september is de Culinaire Kunsttoer. Bij elk strandpaviljoen is op die zondag een speciaal kunstmenu of –hapje/drankje te verkrijgen. Daarnaast zullen er streekproducten gepresenteerd worden die men kan proeven, waaronder Tulpenwodka en kaas van Utopia hoeve. Er vinden drie workshops plaats op zondag de 3de, namelijk Verhalen Vertellen door Jessica Heetebrij, Mobiles maken door Beatrix Smit en Jose Smit en Schilderen met Acryl door Saskia Warneke. Truus van Wel zal op deze zondag een voordracht verzorgen van verhalen, gedichten en liedjes over de natuur (13:00 tot 13:20 en 15:00 tot 15:20 bij Paviljoen New-Zuid) en Dichtduo Kleine zal gedichten voordragen (14:00 tot 14:30 en 15:30 tot 16:00 bij De Strandtent).
Kortom voor elk wat wils! Voor aanvullende informatie over o.a. de deelnemende kunstenaars en artiesten en het gehele programma met alle optredens, themadagen en activiteiten, zie www.kunstroutezijpe.nl.

Algemene informatie
Na 22 jaar Kunstroute Zijpe langs de Grote Sloot, zal dit nieuwe evenement plaatsvinden op een bijzondere locatie in een andere en verrassende vorm. Op het strand en in de paviljoens van Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten en in Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee zullen uiteenlopende kunstvormen te beleven zijn, waaronder beeldende kunst, muziek, poëzie, film, theater en dans. Er zijn themadagen en diverse losse activiteiten en optredens. Ook leerlingen van het basisonderwijs uit de gemeente Schagen en het Regius College creëren, exposeren en beleven kunst. Dit alles op het prachtige strand… met de voeten in het zand… tijdens de ondergaande zon... bij het geruis van de zee...

Met dank aan
Kunstroute Zijpe aan Zee wordt georganiseerd door Stichting Kunstroute Zijpe, met dank aan alle betrokkenen, waaronder de vrijwilligers, kunstenaars, artiesten, strandexploitanten, Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee en de sponsoren en fondsen, o.a. de gemeente Schagen, het VSB Fonds, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Triade Huis voor de Kunsten, OFS en Meesterlijk Schagen.


Albert Kramer


Merel Holleboom


Team Fryske Draeken


KeetKoor


Colet Nierop


Tadam!


Dans- en Balletschool
Chantal


Balletschool Schagen - Met Aarde(n) -
Fotograaf Sem Lingerak